Oliiviöljyssä haudutettua turskaa ja tomaatticaponataa

torstai 12. marraskuuta 2015


Minun kokkailuni ovat viime aikoina jääneet aika minimiin, mutta vatsa on täyttynyt päivittäin. Onneksi mies heiluu mielellään kauhan varressa ja antaa minun keskittyä olennaiseen. Kuten vaikka seinämaalin tulevaan sävyyn tai pikkujoulujen suunnitteluun. (Aikuisten oikeasti aika on mennyt opiskeluun, mutta kuulostaa jotenkin tylsälle.) Jos joku muukin suunnittelee juhlia tai romanttisia illallisia, suosittelen tätä öljyssä haudutettua turskaa. Lisukkeeseen tulee kesäkurpitsaa, munakoisoa ja tomaattia, joten mikään nappivalinta tämä ei sesongin puolesta ole. Maun puolesta kylläkin! Ruoka ei ole vaikea valmistaa, mutta koska siihen saa pyöräyttää useamman osan, en tätä arki-iltana jaksaisi tuhertaa. Mutta kohtahan se taas on, viikonloppu!

Ehdotus viikonlopun menuksi:
alkuun palsternakka-omenakeittoa rosmariiniöljyllä, pääruoaksi alla oleva kalaruoka ja jälkiruoaksi haudutetut päärynät mascarponevanukkaalla. Suklaan rakastajat voivat vaihtaa päärynöiden tilalla lasilliset mocca cottaa.

Oliiviöljyssä haudutettua turskaa ja tomaatticaponataa 4 henkilölle
resepti mukailtu Marko Koskisen upeasta Passione-keittokirjasta

600 g turskaa
---
0,5 kesäkurpitsaa paloiteltuna
0,5 munakoiso paloiteltuna
oliiviöljyä
2 dl tomaattikastiketta (ohje alla)
mustia oliiveja
0,5 rkl kapriksia
2 dl (1 prk) keitettyjä valkopapuja
tuoretta basilikaa
10-16 kirsikkatomaattia
---
4 valkosipulinkynttä ohueksi leikattuina
---
0,5 rkl kapriksia
0,5 l oliiviöljyä kalan hauduttamiseen
2 tl balsamicoa
0,5 dl punaviinikastiketta (ohje alla)

Kuullota kesäkurpitsaa ja munakoisoja öljyssä noin 10 minuuttia, lisää tomaattikastike, oliivit, puolet kapriksista ja valkopavut. Hauduta vielä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi pilkottu basilika ja kirsikkatomaatit.

Leikkaa turska noin 150 g paloiksi ja tarkista, ettei siinä ole ruotoja. Mausta kalapalat suolalla ja hauduta öljyssä 60 asteessa. Kypsennä kalapaloja noin 15-20 minuuttia.

Kalojen kypsyessä paista valkosipulin viipaleet öljyssä paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Varo kuitenkin polttamasta niitä!

Paahda 0,5 rkl kapriksia kattilassa hetken aikaa. Lisää balsamico ja odota, kunnes se on haihtunut melkein kokonaan. Lisää punaviinikastike ja tarkista maku.

Lämmitä caponata ja tarkista, että kaikki ruoan osat ovat lämpimiä. Asettele caponataa lautaselle ja nosta kalat päälle. Lusikoi pinnalle punaviinikastiketta ja ripottele valkosipuliviipaleet päälle.

***

Tomaattikastike
2 prk luumutomaatteja tai tomaattimurskaa
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
2 rkl oliiviöljyä
tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilassa. Lisää tomaatit ja chili ja mausta kastike. Anna hautua puolisen tuntia ja lisää lopuksi pilkottu basilika. Tarkista maku.

Punaviinikastike
5 dl tummaa lihalientä
5 dl punaviiniä
1 dl punaviinietikkaa
1-2 salottisipulia hienonnettuna
1 porkkana hienonnettuna
pala selleriä hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
timjamia, persiljaa

Paahda kasviksia kattilassa, lisää etikka ja anna sen haihtua. Kaada viini sekaan ja anna sen haihtua noin puoleen. Lisää lihaliemi ja hauduta kastiketta vielä noin tunti.

Mausta kastike lopuksi suolalla, pippurilla ja yrteillä. Siivilöi kastike. Jos kastike tuntuu liian ohuelta, voit saostaa sitä vatkaamalla joukkoon hieman kylmää voita.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.