Palsternakka-omenakeitto pähkinä-rosmariiniöljyllä

tiistai 3. marraskuuta 2015



Kira Åkerström-Kekkoselta ilmestyi vähän aikaa sitten keittokirja Max 30 min. Odotin kirjan ilmestymistä malttamattomana, sillä Kiran aiempi kirja Auringon maku on ollut yksi suosikkikirjoistani. En ehtinyt kauppaan asti, kun kirja jo kolahti postiluukusta kustantajan toimesta. Uusi kirja on osittain sitä, mitä odotin, osittain paljon enemmän. Tärkeintä keittokirjoissa ei ole se, miltä ruoat näyttävät, mutta kirjan kuvia katsellessa ei voi kyllä valittaa. Herkullisia lautasellisia toinen toisensa perään. Ja näitä reseptejä noudattamalla, lautaselta ei tule väriä puuttumaan ja itsetehdyt annoksetkin lumoavat ulkonäöllään. Itselleni innostavinta ja merkittävintä on kuitenkin reseptien toimivuus ja siinä Kira onnistuu. Olen valmistanut kirjasta useamman ruoan ja annosten koostumukset ja maut ovat olleet kohdallaan, kypsentämisajat ovat pitäneet paikkansa jne. Yhtä lailla reseptejä voi pienillä muutoksilla viedä uusiin suuntiin ja Kira antaa itsekin niihin vinkkejä.

Kansien väliin on koottu niin aamiaisia, lounaita, illallisia, välipaloja kuin jotain makeaakin. Kirja lupaa nimensä mukaisesti ruokien valmistuvan puolessa tunnissa, osan nopeamminkin. Koska kokkaamme paljon eri maiden ruokia, suurin osa raaka-aineista löytyy jo valmiiksi kaapista. Jos olet ajatellut ostaa tämän kirjan itsellesi tai lahjaksi, voisi olla hyvä idea ostaa saman tien pari tuotetta siihen kylkeen mukaan. Sikäli mikäli tiedät, ettei kaapeista löydy tahinia, harissaa, srirachaa, savupaprikajauhetta tai seesamiöljyä. Mikäli tuotteet ovat vieraita, älä kuitenkaan pelästy, sillä suurimman osan tuotteista voi ostaa ihan tavallisista, hyvin varustelluista ruokakaupoista. 

Kun kaipaat uusia makuja keittiöösi, osta tämä kirja. Tiedän tämän kirjan pelastavan meillä monta iltaa. Tarjoilen teille kirjasta upean palsternakkakeiton, jonka voi valmistaa niin alku- kuin pääruoaksikin. Vinkkinä kerrottakoon, että keittoa kannattaa valmistaa suosiolla tupla-annos. Herkkua!

Palsternakka-omenakeitto pähkinä-rosmariiniöljyllä 2 henkilölle

400 g (2 keskikokoista) palsternakkaa kuorittuna ja kuutioituna
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
1 kirpeä omena (granny smith) paloiteltuna
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
noin 6 dl kasvislientä
1-2 dl kuohu- tai kaurakermaa
2 rkl voita
2 tl sitruunan mehua

Hasselpähkinä-rosmariiniöljy
0,5 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi
raastettua sitruunankuorta

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Levitä palsternakat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja mausta ne suolalla, pippurilla ja öljyällä. Paahda uunissa 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi omena palsternakan joukkoon ja paahda toiset 10 minuuttia. 

Kuullota sipulit öljyssä kattilassa pehmeiksi. Kaada kasvisliemi joukkoon ja keitä kannen alla 10 minuuttia. 

Valmista pähkinäöljy paahtamalla ensin kuivalla pannulla pähkinöitä, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada ne pieneen astiaan jäähtymään. Hienonna rosmariini ja lisää se öljyn kanssa joukkoon. 

Kaada kerma kasvisliemen joukkoon. Kaada liemi tehosekoittimeen ja lisää sinne myös palsternakat, omenat, voi, sitruunamehu ja ripaus suolaa. Soseuta keitto silkin pehmeäksi ja lisää tarvittaessa nestettä. Voit soseuttaa keiton vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella kattilassa. 

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunan mehua. Annostele keitto lautaselle, lusikoi päälle pähkinäöljyä ja raasta hieman sitruunan kuorta päälle. 


Truly Kiran kirjasta löytyy myös näiden herkkujen ohjeet. Yllä vadelma-tahini-kerrosjogurtti ja alla punajuuri-feta-uunimunakas. Onnekseni monen monta reseptiä on vielä valmistamatta. 



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.