Punajuuri-makaronilaatikko

tiistai 3. helmikuuta 2015





Juuri nyt - Suomalaisen keittiön uudet klassikot on totisesti löytänyt tiensä meidän keittiöömme. Viimeksi kokkailin kirjasta kalapuikkoja, tällä kertaa yhdistin rakastamani punajuuret makaronilaatikkoon. Kiitos Ravintola Juuren reseptin. Ohje on tuttuun tyyliin runsas, joten meidän kaksihenkisessä perheessä laatikkoa riittää pakastimeen asti. Mikäli valmistat laatikkoa vain puolikkaan annoksen, kypsennä kuitenkin kilon verran punajuuria ja valmista niistä seuraavana päivänä keitto tai punajuuripihvejä. Lopputulos oli makoisa, mutta ensi kerralla lisään laatikkoon pähkinöitä tuomaan ruokaan purua.

Miten mahtavaa onkaan löytää keittokirja, joka uppoaa suoraan sydämeen!

Punajuuri-makaronilaatikko

1 kg punajuuria
400 g pastaa tai makaronia
1 l kasvislientä
2 tl suolaa
2 sipulia hienonnettuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tuoretta timjamia hienonnettuna
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
3 dl punajuurimehua
5 dl kuohukermaa
2 dl smetanaa
mustapippuria
5 kananmunaa

Kypsennä punajuuret paistopussissa 180 asteessa tunnin ajan. Kuori punajuuret hieman lämpimänä ja pilko ne karkeaksi rouheeksi.

Kaada kasvisliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi kiehuu, lisää 2 tl suolaa ja kypsennä pastat kypsäksi. Jäähdytä pasta nopeasti kylmällä vedellä.

Kuumenna pannussa voi ja öljy, lisää sipulit ja kuullota, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää yrtit ja punajuurirouhe ja ota pannu pois levyltä.

Sekoita punajuuriseos, pasta ja loput ainekset kananmunia lukuunottamatta kulhossa sekaisin. Maista pastaseosta ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja yrttejä. Kun maku on kohdillaan, sekoita vielä munat joukkoon. Paista makaronilaatikkoa öljytyssä uunivuoassa 160 asteessa noin 40 minuutin ajan tai kunnes laatikko on kunnolla hyytynyt.

Mikäli haluat tarjoilla punajuuri-makaronilaatikkoa kauniina annospaloina, anna laatikon jäähtyä ja laita se kylmään asettumaan. Leikkaa laatikko sen jälkeen annospaloiksi ja lämmitä paloja 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Tarjoile laatikko vuohenjuustotahnan kera ja koristele yrteillä.

Vuohenjuustotahna

200 g vuohenjuustoa
200 g smetanaa

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi ja nosta kylmään maustumaan puoleksi tunniksi.

4 kommenttia

  1. Tätä pitää kokeilla - kuin myös niitä herkullisen näköisiä kalapuikkoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat ruoat ovat rehdin tavallisia, mutta silti niin maittavia.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä :) Piti samantien kokeilla makaroni-punajuuripaistosta. Hyvää tuli kasvisliemiversionakin, mutta kokeilen vielä jonain juhlapäivänä käyttämääsi kerma-smetanaseosta. Se kuulostaa jo ihan liiankin hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuulostaa hyvältä! Asteen verran kevyemmältä, mikä ei ole lainkaan huono juttu.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.