Kalapuikot Juuren tapaan

sunnuntai 1. helmikuuta 2015



Olen aina pitänyt kalapuikoista, mutta jättänyt syömättä ne 1990-luvun lopulta lähtien, kun luokkakaverini kertoi olleensa Norjassa kalatehtaalla töissä ja tarinoi sen arjesta. Kalapuikkojen valmistaminen ei vaadi suuria taitoja, mutta tein niitä itse vasta äskettäin. Bongasin reseptin upeasta Juuri nyt -keittokirjasta, joka nostaa suomalaiset klassikot uudelleen esille. Aiemmin olemme tehneet mm. maksalaatikkoa, joka hurmasi miehen siinä määrin, että meilläkin syödään nykyään tätä kansallisherkkua. Kunhan vain muistamme ottaa sitä pakkasesta sulamaan.

Nyt pakastimesta löytyy myös puolivalmiita kalapuikkoja, joita tästä taikinamassasta tuli yhden pellillisen verran. Pakastin kalapuikot siis ilman leivitystä. Valmiita puikkoja sain tehtyä 45-50 kpl. Jos haluat paksumpia kalapuikkoja, valmista murekemassa pienemmässä uunivuoassa kuin uunipellin kokoisessa.

Alkuperäisessä ohjeessa kalapuikkojen kanssa tarjottiin tartarkastiketta, joka oli maustettu yrttiseoksella, mutta oikaisin tässä kohti ja valmistin kastikkeen kermaviilistä. Pyöräytin oheen vielä mummon kurkkuja (ohje alla) ja paistettuja perunoita.

Kalapuikot

1 kg nahatonta haukea tai muuta vaaleaa kalaa
ripaus cayennepippuria
0,5 tl valkopippuria
3 tl suolaa
4,5 dl kermaa
250 g ranskankermaa (vajaa 2 prk)
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
*
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
leivitysrouhetta (ohje alla)

Jauho hauki sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita pippurit, suola ja ruohosipuli joukkoon. Lisää kerma ja ranskankerma vähitellen joukkoon sekoittaen samalla.

Levitä massa sen jälkeen öljytylle leivinpaperille uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista 100 asteessa noin 25 minuuttia ja anna murekkeen jäähtyä.

Leikka levystä kalapuikon muotoisia paloja. Riko muna lautaselle ja riko koostumus haarukalla. Laita toiselle lautaselle vehnäjauhoja ja kolmannelle leivitysrouhe (ohje alla).

Pyöritä kalapuikot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi leivitysrouheessa. Paista puikot kullanruskeiksi pannulla runsaassa öljyssä tai kirkastetussa voissa.






Leivitysrouhe

2 viipaletta eilistä vaaleaa leipää
1 ruukku tilliä
2 sitruunaa

Leikkaa leipäviipaleet pieniksi paloiksi. Hienonna tilli ja raasta sitruunat. Levitä ainekset leivinpaperin päälle kuivumaan yön yli ja hiennonna sen jälkeen sauvasekoittimella rouheeksi. Leivän tilalla voi käyttää myös korppu- tai pankojauhoja, jolloin seosta ei juurikaan tarvitse kuivatella. Oma seokseni ainakin pysyi irtonaisena, kun levittelin sen lautaselle valmistuksen jälkeen.

Kermaviilikastike

200 g (prk) kermaviiliä
2 rkl kapriksia
tilliä ja ruohosipulia hienonnettuna
sitruunanmehua

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetken aikaa.

Mummon kurkut

Etikkaliemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
250 g sokeria
3 dl vettä

1 kurkku
0,5 ruukkua tilliä

Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri on sulanut joukkoon. Anna liemen jäähtyä.

Kuori kurkku, leikkaa pitkittäin puoliksi ja poista siemenet. Leikkaa kurkut pieniksi kuutioiksi.

Sekoita tilli kurkkujen joukkoon ja kaada etikkaliemi päälle niin, että kurkut peittyvät. Anna kurkkujen tekeytyä kylmässä parin tunnin ajan.

VINKKI! Mikäli etikkalientä jää yli, säilö se puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Etikkaseos säilyy pitkään ja voit valmistaa sillä kurkkujen tapaan mm. punasipulia, fenkolia ja parsakaalia.

2 kommenttia

  1. Todella herkulliselta näyttää. Haukea on vielä pakastimessa, joten tämä nämä gourmet kalapuikot lähtevät kyllä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kantsii! Tykästyin kovasti ja teen varmasti uuden satsin, kunhan entiset on syöty.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.