Pistaasipullat

tiistai 6. helmikuuta 2018




Olen kyllästyttänyt itseni jo vuosia sitten leipomiseen eikä taikinan syömisestäkään irtoa samanlaista iloa kuin ennen. Kun makeanhimoa ei ole oikein koskaan, suurimmiksi herkuiksi ovat jääneet perinteiset voisilmäpullat, korvapuustit, pannarit ja omenapiirakat. Satunnaisia hetkiä varten ostan pullani Tampereelta joko Amurin Helmestä tai Tallipihan kahvilasta. En jaksa kokeilla kovinkaan monen leipomon antimia, kun joka vuosi totean näistä edellä mainituista paikoista saavani esimerkiksi kaupungin parhaat laskiaispullat.

Mutta kyllä sitä nyt kerran vuodessa voi itsekin leipoa perinteistä pullaa! Muutamat maistellaan miehen kanssa tuoreina ja loput heitän yleensä pakastimeen. Ehkäpä juuri siksi en muistanut laittaa taikinaa tulille jo edellisenä päivänä. Olin lukenut Teemun ja Markuksen leipäkirjasta pullataikinareseptistä, jossa tehdään esitaikina ja annetaan sen levätä 10 tuntia. Ei ehtinyt kokeiluun tällä kertaa. Jos siis et ole niin hätäinen leipoja kuin minä, anna perustaikinan levätä ainakin 2-3 tuntia. Ehkä sitten ensi kerralla yritän muista tehdä pullaraskin (eli juuren) edellisenä päivänä. Kokeilematta on jäänyt myöskin pullan leipominen veteen ja ilman kananmunaa. Pullista tulee monen leipurin mukaan parempaa veteen tehtynä, kunhan taikinaa malttaa vaivata tarpeeksi. Toisaalta pitäisi malttaa jättää taikina suht löysäksi ja antaa taikinan kohota kauan. Menin sieltä mistä aita on matalin eli summa mutikassa äidin oppeja noudattaen ja omiani lisäten.

Uutta tällä kertaa oli pistaasipähkinätäyte yhdessä sahramin kanssa. Kardemumman olisi siis voinut jättää taikinasta pois, mutta omaan makumaailmaan pullat osuivat kyllä erittäin hyvin. Voi ja pistaasipähkinä lämpimässä pullassa on sanoinkuvaamattoman täydellistä! Totuuden nimissä kerrottakoon, että upotin pulliin pistaasitäytteen lisäksi extrapalat voita. Ei mennyt metsään.



Pistaasipullat

50 g hiivaa
5 dl maitoa
1 g sahramia
2-3 rkl kardemummaa
2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
200-250 g huoneenlämpöistä voita
noin 13-15 dl vehnäjauhoja

Täyte
100 g pistaasipähkinöitä hienonnettuna
1/2 dl tomusokeria
50 g voita

Koristeluun
1 kananmuna
1 dl pistaasipähkinöitä karkeasti rouhittuna
raesokeria

Murenna hiiva kulhoon. Lisää sahrami lämmitettyyn maitoon ja kaada joukkoon. Sekoita vielä suola, sokeri ja muna mukaan.  Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa yleiskoneella vähintään 15 minuuttia. Älä lisää kaikki jauhoja vaan jätä 1-2 dl loppuvaivaukseen. Lisää lopuksi voi ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa vielä jauhoja. Anna taikinan kohota tunnin ajan tai kunnes se on kaksinkertainen.

Yhdistä pistaasipähkinät ja tomusokeri täytettä varten. Sekoita voi lopuksi joukkoon.

Kaada taikina jauhotetulle tasolle ja painele siitä kaikki ilma pois. Muotoile taikinasta pari pötköä ja ja pyörittele pulliksi. Nosta ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna pullien kohota noin 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Paina jokaiseen pullaan syvä kuoppa tai leikkaa niiden pintaan saksilla ristikkäiskuvio ja pane reikään täytettä. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle pistaasirouhetta ja raesokeria. Paista pullia uunin keskiosassa 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

VINKKI! Jos haluat tehdä voisilmäpullia, varaa niihin 200 g voita, 1 dl sokeria ja 1 rkl vehnäjauhoja. Sekoita sokeri ja jauhot sekaisin ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Paina ristikon sisään voipala ja ripottele sokerisekoitusta päälle.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.