Punajuuri-linssipata

tiistai 30. tammikuuta 2018



Juttelemme miehen kanssa säännöllisesti siitä, kuinka pitäisi syödä enemmän linssejä ja papuja. Pidämme niiden mausta ja lisäksi ne antavat moneen ruokaan lisää täyttävyyttä ja upeaa ulkonäköä väreillään ja muodoillaan. Useimmiten lisään papuja ja linssejä erilaisiin lihapatoihin ja salaatteihin, ellen kokkaa niistä keittoa. Käytän yleensä kypsiä papuja suoraan purkista, sillä niiden spontaani käyttö ei salli pitkää liotus- tai kypsymisaikaa. Tässä olisi selvästi parannuksen paikka, sillä tähänkin pataan käytin nopeasti kypsyviä punaisia linssejä.

Jos aikaa on enemmän, kannattaa kokeilla myös belugalinssejä, joista Vaimomatskuu oli valmistanut suurenmoisen näköisen padan. Ja vieläpä punajuuripadan niin kuin minäkin. Kurkkaathan miten mahtavia, upeita kuvia Juulia on ottanut! Belugalinssit säilyttävät muotonsa paremmin kuin punaiset ja vihreät linssit ja niissä on mielenkiintoisempi purutuntuma.

Punajuuri-linssipata on jo sellaisenaan erittäin maittavaa, mutta dukkah antaa sille hauskaa potkua ja vie ajatukset entistä enemmän Lähi-idän keittiöön. Olen valmistanut dukkahia aiemminkin enkä ole tainnut vielä koskaan tehdä sitä yhdellä ja samalla ohjeella. Mausteseosta on helppo varioida suuntaan ja toiseen vaihtelemalla pähkinöitä ja mausteita. Dukkahilla on yksinkertaista maustaa leivät, kasviskeitot, vihannekset, juurekset jne. Reseptejä kannattaa mielestäni noin ylipäänsäkin kokeilla tai vaihdella. Vaikka itsekin osaan tehdä melkein mitä vain ilman ohjetta, omat mieltymykset paljastuvat ruoasta helposti läpi ja kaikki maistuu pitkälti samalle. Toiset pitävät siitä kovastikin, mutta itselläni vaihtelunhalu ulottuu myös keittiöön mitä suuremmissa määrin.


Punajuuri-linssipata 4 henkilölle

öljyä
3 isoa sipulia hienonnettuna
3-4 (700 g) punajuurta kuutioituna
2-3 rkl ras el hanout -mausteseosta
1 tl suolaa
8 dl kasvislientä
sitruunamehua
tuoretta korianteria

Lisäksi:
maustamatonta jogurttia tai creme fraichea
dukkahia

Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja lisää sipulit, ras el hanout ja suola. Kuullota 5 minuuttia ja lisää punajuuret joukkoon. Jatka paistamista toiset 5 minuuttia.

Lisää puolet kasvisliemestä kattilaan ja anna punajuurien hautua kannen alla noin 30 minuuttia.

Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja pataan lopun kasvisliemen kanssa. Anna padan hautua 30 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä.

Mausta pata sitruunanmehulla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja ripottele korianteri padan pinnalle. Tarjoa jogurtin, dukkahin ja leivän kera.

Dukkah

2 rkl pistaasipähkinöitä kuorittuna
2 rkl manteleita
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminaa
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl chian siemeniä
1 tl suolaa

Rouhi pistaasit ja mantelit veitsellä. Siirrä ne sen jälkeen paistinpannulle korianterinsiementen ja juustokuminan kanssa. Paahda seosta kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen 2-3 minuuttia tai kunnes niistä irtoaa huumaava tuoksu ja mausteet alkavat hieman pomppia pannulla.

Lisää lopuksi sitruunan kuori, chian siemenet ja suola. Sekoita ja paahda hetki. Säilytä dukkah tiiviissä kannellisessa astiassa.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.