Pikalaksaa pakkaspäiviin

tiistai 16. tammikuuta 2018



Vuosi on alkanut mausteisten ruokien parissa. Tuntuu, että voisin syödä päivästä toiseen ruokia, joihin voi livauttaa kourallisen mausteita ja joukon jatkeeksi vielä limeä, korianteria ja chiliä. Haluan ruoan kuitenkin valmistuvan kohtuullisen nopeasti, sillä haluan käyttää tammikuun pimeät iltatunnit kirjojen lukemiseen ja elokuvien katseluun. Kevät kuitenkin koittaa pian ja sohvalla istuminen vähenee ajatusten kohdistuessa siirtolapuutarhaan ja tulevan kesän projekteihin. Näin ollen päädyin valmistamaan pikalaksaa Kanslerin keittokirjasta. Laksan keittäminen alusta alkaen ei innostanut, sillä kuiviin mausteisiin, maustetahnaan ja itse keittopohjaan tarvitsee jäätävän määrän aineksia. Puhumattakaan tunneista, jotka kuluisivat keittiössä ahertaessa.

Laksa sijoittuu Kaakkois-Aasiaan ja se sisältää yleensä nuudeleita, katkarapuja/kanaa/kalaa ja kookosmaitoa. Toisaalta laksa vaihtelee ainesosiltaan vähän maasta toiseen ja ne voi karkeasti jakaa maustetahnansa mukaan curry-, tamarind- tai punaiseen currypohjaisiin. Kaikissa versioissa ei myöskään käytetä kookosmaitoa lainkaan. Tämä Jennin versio maistui erinomaiselta, mutta ryystäessäni nuudeleita suuhuni, ihmettelin kyllä hieman tomaatteja ja kurkkuja keitossani. Tammikuu ei todellakaan ole niiden sesonkia. Harmittelin sitä, etten muistanut pakastimesta löytyvän omassa puutarhassa kasvatettuja sokeriherneitä ja papuja. Ne olisivat ehdottomasti olleet parempi vaihtoehto ainesosiksi. Jälkikäteen on helppo todeta myös keitetyn kananmunan loistavan poissaolollaan. Tilannetta lohdutti kuitenkin tieto siitä, että kurkku ja tomaatti upposivat keiton mukana suuhun eikä päivän, parin kuluttua biojätteeseen. Syömme talvisin kurkkua lähinnä aamuleipien päällä ja tomaattejakin niin satunnaisesti, että kaikki käyttömahdollisuudet täytyy hyödyntää hävikin välttämiseksi. Pikalaksa onkin oiva arkiruoka, johon voi käyttää melkeinpä mitä raaka-aineita tahansa sesonkien ja omien mielihalujen mukaan.

Pikalaksa 4 henkilölle

1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 paprika paloiteltuna
2-4 tl inkivääriä raastettuna
2 rkl öljyä
1/2 dl tom yum -tahnaa tai thaimaalaista punaista currytahnaa
1 kana- tai kasvisliemikuutio
0,7 l vettä
1 pss nuudeleita
1 prk tai 400 g kookosmaitoa
1 pss katkarapuja / 1 parsakaalin nuput / 1 pkt tofua kuutioituna ja paistettuna
suolaa
1 lime
1/2 kurkku / kourallinen sokeriherneitä tai papuja
kirsikkatomaatteja puolitettuna
1 pnt tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
kevätsipulia tai purjorenkaita
seesaminsiemeniä

Laita öljy kattilaan ja kuullota sipuleita ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää currytahna ja kuullota minuutin verran. Murskaa liemikuutio joukkoon ja lisää lämmin vesi. Kiehauta.

Lisää kookosmaito ja anna kiehahtaa uudestaan. Lisää paprikat, parsakaalin nuput ja nuudelit. Keitä, kunnes nuudelit ovat kypsiä. (Jos teet laksaa tofulla, kuivaa tofut ja paista ne paistinpannulla.) Kaada lopuksi katkaravut joukkoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annostele keitto, lisää päälle hienonnettu korianteri, kurkut ja tomaatit, kevätsipulit ja seesaminsiemenet. Purista limen mehu joukkoon. 

VINKKI! Lue Viimeistä murua myöten -blogista ohjeet tofun käsittelyyn.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.