Kokonaisena paahdettu kukkakaali ja pikkelöidyt kukkakaalinlehdet

perjantai 10. marraskuuta 2017


Uunissa paistettu kokonainen kukkakaali on jumalaisen ihanaa! Niin juurevan, syvän, mutta pehmeän makuista. Valmistaminen on helppoa, mutta silti kukkakaalia tulee valmistettua kokonaisena aika harvoin. Tiedän, että monelle kukkakaali on suoranainen yökötyksen kohde, mutta tiedän syynkin siihen. Kukkakaalia on kypsennetty liian pitkään. Lötkö, melkein muusiksi kypsennetty kukkakaali ei herätä minussakaan suuria intohimon tunteita. Eri asia sitten se, jos on tarkoitus oikeasti valmistaa kukkakaalimuusia tai samettista keittoa. Tällä kertaa valmistin kokonaisen kukkakaalin hyvin yksinkertaisesti, mutta halutessaan sen voi maustaa sinapilla, harissalla, currylla, raastetulla sitruunankuorella tai vaikkapa juustolla.

Kokonaisena paahdettu kukkakaali

1 kukkakaali
25-50 g voita
suolaa, pippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia tai rosmariinia

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Poista kukkakaalista lehdet ja siirrä ne syrjään, mutta älä heitä roskiin. Leikkaa kantaa hieman pois, jotta kukkakaali pysyy pystyssä. Hiero kukkakaalin pintaan niin paljon voita kuin kehtaat. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.

Paista kukkakaalia 45-60 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kypsyys on al dente. Lusikoi pintaan välillä sulanutta voita.



Mikäli kukkakaalissa on hyvännäköiset lehdet, valmista myös ne lisukkeeksi. Lehdetkin voisi paistaa, mutta halusin maistaa niitä pikkelöitynä Kemikaalicocktailin Ossin ohjeen mukaan. Isomman määrän voi myös kuivata ja jauhaa viherjauheeksi. Loistava idea!

Pikkelöidyt kukkakaalinlehdet

3 kukkakaalin lehdet
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
1 1/2 dl vettä

Leikkaa lehdet noin sentin levyisiksi paloiksi.
Kiehauta vesi, omenaviinietikka ja sokeri kattilassa. Anna liemen jäähtyä hetken aikaa ja lisää kukkakaalinlehdet joukkoon. Anna lehtien marinoitua vähintään 30 minuutin ajan.
Nauti lehdet sellaisenaan, paahdetun kukkakaalin kera tai salaatissa.



Kokeile myös uunissa paistettua kokonaista mukulaselleriä sienikastikkeella!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.