Espressopalat ja Mokkapala-kirjan arvonta

lauantai 19. elokuuta 2017





Prisca Leclercin keväällä ilmestynyt Mokkapala-kirja oli luvussa jo aikaisemmin, mutta vasta nyt kesän loppupuolella innostuin kokeilemaan sen reseptejä. Koska mökillä ei ole kiinteää uunia ja koska kesällä ei leipominen juuri muutenkaan kiinnosta, avasin kirjan uudestaan asettuessamme jälleen kaupunkiin ja kotiin. Nimensä mukaisesti Mokkapala-kirja on oodi mokkapaloille. Mokkapalat ovat olleet discojen, lastenkutsujen ja myyjäisten vakitarjottavaa  jo vuosikymmeniä ja on jo aikakin, että joku on vihdoin päättänyt päivittää herkut tähän päivään. Muistan itsekin leiponeeni mokkapaloja kymmeniä kertoja erilaisiin tilaisuuksiin ja olen siis syönyt kiintiöni täyteen jo ajat päivät sitten. Uskaltauduin leipomaan pitkästä aikaa pellillisen. Valitsin kirjasta tummat espressopalat, joissa maistuu mukavasti appelsiini. Rehellisesti sanottuna täytyy kyllä sanoa, että ne olivat erittäin hyviä! Söimme muutamat pikkuruudut ja loput nostin pakastimeen odottamaan seuraavia mielitekoja.

Espressopalat (1 uunipellillinen)

Pohja:
1 appelsiinin kuori
100 g tummaa (70%) suklaata
275 g voita
2,5 dl espressoa tai tummapaahtoista vahvaa kahvia
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
5 tl leivinjauhetta
5 kananmunaa
3 dl sokeria

Kuorrute:
6 dl tomusokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
100 g voita
0,5 dl espressoa tai tummapaahtoista vahvaa kahvia

Valmista espresso ja jätä se jäähtymään.

Pese appelsiini huolella ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (Alkuperäisessä reseptissä appelsiinin kuorta käytettiin vain puolen appelsiinin verran, mutta mielestäni appelsiini saa maistua kunnolla.)

Leikkaa suklaa veitsellä muruiksi. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos, espresso ja voi vuorotellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi vielä appelsiiniraaste ja suklaa joukkoon.

Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille, tasoita ja paista 20 minuutin ajan. Ota pelti uunista ja jätä se jäähtymään kuorrutteen valmistamisen ajaksi.

Sekoita tomusokeri ja kaakao keskenään. Sulata voi kattilassa ja kaada tomusokeriseosta voin joukkoon vispilällä sekoittaen. Lisää välillä kahvia joukkoon. Kuorrute on valmista, kun sokeri on sulanut joukkoon ja kuorrute on kiiltävää ja paksuhkoa. Mikäli kuorrute on liian paksua, lisää loraus kahvia joukkoon.

Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita nopeasti. Koristele pinta pistaasipähkinöillä tai kookoslastuilla yms.


Mikäli perheessä on lapsia, tämän kirjan hankkiminen on pelkästään jo kaikenlaisten kissanristiäisten vuoksi järkevää. Niin hyviä kuin perinteiset mokkapalat ovatkin, kirja antaa sopivasti vaihtelua niin synttäripöytien tarjontaan kuin myyjäisiin. Reseptihakemistosta löytyvät vadelma-täytekeksipalat, tiikeripalat, omena-kinuskipalat, lakritsimokkapalat jne. Parasta mielestäni kuitenkin se, että makeiden lisäksi kirjassa on myös suolaisten osuus. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja helppo laittaa käytäntöön lastenkin kanssa.

OSALLISTU ARVONTAAN! Nyt sinulla on mahdollisuus voittaa tämä kirja omaksesi. Osallistu kommentoimalla mitä tahansa tämän tekstin kommenttiboksiin. Osallistumisaika päättyy torstaina 24.8.2017 klo 19.00. Arvon kirjan torstai-iltana ja ilmoitan tiedon voittajalle sähköpostitse.

EDIT: arvonta on suoritettu ja Mokkapala-kirja lähtee Sikurinalle - onnea!


37 kommenttia

  1. Näyttipä ihanalta. Kuvan perusteella voin jo maistaa paahteisen espresson ja suolaisen pistaasin maun suussani. Kirjaolisikin mukava yllätys syntymäpäivän jälkeisenä päivänä ;)

    VastaaPoista
  2. Mun kotona ei koskaan tehty mokkapaloja, me tehtiin aina suklaaruutuja, joihin levitettiin päälle Fazerin sininen levy. Muutama vuosi sitten mies toivoi, että tekisin mokkapaloja. Minähän sitten rupesin tutkimaan erilaisia mokkapalareseptejä. Meillä kukaan ei juo kahvia, joten ostin purkin pikakahvia, jotta saataisiin mokkaa paloihin. Päädyin reseptiin, johon kahvia tulikin vallan runsaasti sekä pohjaan että päälliseen. Mies irvisteli syödessään, kun maistuivat liikaa kahvilta. Myöhemmin huomasin, että tavallisiin mokkapaloihin kahvia tulee vain pienenpieni liraus. Etsin uuden reseptin ja jätin kahvin pois, sitten kelpasivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvin käyttäminen mokkapaloihin tulee monelle jostain syystä hieman yllätyksenä, mutta sitä ei tosiaan ihan hirveästi tarvitse laittaa. Itse näin jälkikäteen kauhistelen sitä, miten teimme mokkapalat aina O'boyhin. Ei ihme, että tuli niin makeita paloja.

      Poista
  3. Oi, pitää veganisoida tämä ohje!

    VastaaPoista
  4. Onpa ihanan näköisia!Pitää ehdottomasti kokeilla :)
    mukana arvonnassa :)
    hakkinen.mirva[a]gmail.com

    VastaaPoista
  5. Oijoi. Raaka-ainelistaus suorastaan kutsuu tuhoamaan maanantaina alkavan terveen elämäni ;) -todella kutsuva

    VastaaPoista
  6. Mukana
    Marjajkivinen@gmail.com

    VastaaPoista
  7. oi nami!! ehdottomasti mukana arvonnassa

    jessicalonnberg@hotmail.com

    VastaaPoista
  8. Uusia ohjeita on kiva kokeilla. Mukana arvonnassa.
    malla.koivukangas@luukku.com

    VastaaPoista
  9. Oolalaa, kyllä maistuis mokkapalat! Mukana.
    nelliina(@)yahoo.com

    VastaaPoista
  10. Tää kirja on ihana! Mulle maistuis just nämä espressopalat.

    VastaaPoista
  11. Mokkapalat on ihania. Mukana. 66aurinkoinen@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Mukana :-)
    jokinen.sara(at)gmail.com

    VastaaPoista
  13. Ooh, mulle tullut mieleenkään, että mokkapaloja vois varioidakin, eikä tehdä aina niitä ikivanhoja perinteisiä :D kaljukeiju@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Olisi mukava lisä keittokirjoihini.

    VastaaPoista
  15. Oi, tää resepti pitää klikata talteen!
    Mukaan herkulliseen arvontaan! :)
    piivoitto@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Syksyn tullen palaa myös leivontainsipiraatio. Nyt on ollut sen verran nihkeämpi marjavuosi, että pakastimessa on runsaasti tilaa myös leivonnaisille.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Näitä mokkapaloja on pakko kokeilla, niin herkullisen näköisiä ovat.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  18. Nam, herkullisia! Pitäispä taas leipoa mokkapaloja!

    ruusumuumi(at)gmail.com

    VastaaPoista
  19. Nam :P Mukana arvonnassa :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  20. Rakastan mokkapaloja, niitä täytyykin leipoa pitkästä aikaa :)
    annikajokinen95@gmail.com

    VastaaPoista
  21. Olisipas ihana päästä kokeilemaan uusia reseptejä :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  22. Pätkis-mokkapalat ovat suurinta herkkuani.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea, kirjavoitto osui kohdallesi! Laitoin sinulle juuri sähköpostia.

      Poista
  23. Hyllyssä on tilaa vielä tälle kirjalle ;-)

    VastaaPoista
  24. Ihastuttavalta näyttävät nuö ekspressopalat, ehkä enemmän aikuiseen makuun kuin yltiömakeat "perinteiset" mokkapalat. Osallisutn! hippu(at)outlook.com

    VastaaPoista
  25. Nyt on kirjalla hyvä aihe! Ehdottomasti mukana arvonnassa :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Oisko kiva yllätys...
    Tiina.pakka.tp@gmail.com

    VastaaPoista
  27. Mokkapalat on meillä se suosituin leivonnainen.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  28. Paras leivonnainen! :)
    ellijapii@gmail.com

    VastaaPoista
  29. Oi! Kiinnostava teos, tulisi varmasti kokeiltua ohjeita.:) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  30. mielenkiintoinen yhdistelmä laittaa mokkapalaan pistaasia - kokeiluun menee!
    uuteen asuntoon olisi kiva saada uusi kirja!
    emoscreamolove (at) hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pistaasipähkinät on mun vakikoriste melkeinpä kaikkiin leipomiseen. En vain voi vastustaa!

      Poista
  31. Täytyypä laittaa korvan taakse tuo pistaasimurska mokkapalojen päälle, näyttää nimittäin kivalta! Nyt ei ole tullut tehtyä mokkapaloja vuosiin, mutta aikoinaan ne oli ainoita juttuja, joita koskaan leivoin. :D Aina täytyi myös kehitellä jokin twisti niihin, kuten vaikka loraus salmiakkimikseriä taikinaan. Luulen, että tää ois aika mielenkiintoinen kirja siinäkin mielessä.

    aensti@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Nam, mukana :)
    matsalikka@gmail.com

    VastaaPoista
  33. Parhaita leivonnaisia :) Mukaan.
    nannaliini10@gmail.com

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.