Rustiikkinen punajuuripiirakka

maanantai 14. joulukuuta 2015



Sain kustantajalta arvostelukappaleeksi ranskalaisen Prisca Leclercin kirjoittaman Tarte Tatin -keittokirjan. Nimensä mukaisesti kirjassa riittää piirakoiden ohjeita, mutta ensimmäiseksi halusin valmistaa jotain suolaista perinteisen omenapiirakan sijaan. Punajuuripiirakan resepti valikoitui helposti, sillä pidän tällaisesta matalasta, ranskalaisesta galettepiirakasta. Taikina vain nopeasti vaivataan ja kaulitaan, heitetään täyte päälle ja taitellaan alla oleva taikina reunoiksi. Ei mitään pikkutarkkaa nyhräämistä ja lopputuloksena ihanan maukas ja rustiikkinen piirakka. Lisäksi taikinan ruis ja peruna antavat siihen lisää makua. Täytettä vaihtelemalla saa aina uudenlaisen piirakan ja jääkaapin tähteet on helppo hyödyntää. Sopivaa purtavaa niin lounaaksi kuin iltapalaksikin. Meidän perheessä piirakat maistuvat erittäin hyvin myös illalliseksi. 

Pidän siitä, että keittokirjan voi lukea siinä missä romaaninkin alusta loppuun asti yhdeltä istumalta. Tämä kirja on juuri sellainen. Tarte tatin on fiiliskirja, joka johdattaa resepteillään Ranskaan Priscan lapsuuteen isän kokkailujen pariin. Kirjassa on monta tuttua reseptiä, mutta löydän helposti pari uutta ohjetta, joita valmistan seuraavaksi. Suomalaisten lempijuustoa, aurajuustoa, käytetään muutamassa reseptissä, mutta itse toivoisin sen jo unohtuvan ostoslistalta. Ihan vain siksi, että kaupasssa on monta muutakin (parempaa!) juustoa tarjolla. Kirja sopii loistavasti monenlaisille kokkaajille, sillä siinä on niin suolaisia kuin makeita reseptejä ja aikaa vaativat ruoat on nostettu omaksi osiokseen. Pelkästään jo lisukkeita kokkaamalla saa omaan ruokapöytään vaihtelua ja käsityksen ranskalaisen keittiön yksinkertaisesta herkullisuudesta.

Mies kertoi kuulleensa radiosta ruokakriitikko Mikko Takalan haastattelun ja mies oli kuulemma sanonut, että keittokirja onnistuu tehtävässään, mikäli siitä löytyy yksikin resepti, joka jää käyttöön. Ensimmäinen Tarte tatinista kokeilemani resepti lunasti tämän lupauksen, sillä tätä piirakkataikinaa syödään meidän perheessä myöhemminkin täytteitä vaihdellen. 

Punajuuripiirakka
Tarte aux betteraves

Pohja
200 g voita
2 keitettyä perunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa

Täyte
6 punajuurta kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
reilusti timjamia

Tarjoiluun
feta- tai vuohenjuustoa murusteltuna

Ota voi pehmenemään. Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä, ellei sinulla ole jäänyt edelliseltä päivältä keitettyjä perunoita tai kauhallista muusia. Murskaa perunat haarukalla ja sekoita voi paloina joukkoon. Sekoita taikina käsin tai haarukalla tasaiseksi. Lisää jauhot joukkoon ja mausta taikina suolalla.  Vaivaa taikinaksi. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman vehnäjauhoja. Nosta taikina vetäytymään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen. 

Lämmitä oliiviöljyä paistinpannulla ja nosta punajuuriviipaleet paistumaan. Mausta ne suolalla, pippurilla ja kuullota hetken aikaa. Lisää vielä valkosipuli ja timjami joukkoon ja anna punajuurten kypsyä 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Laita uuni lämpiämään. 

Kauli taikina ohueksi ympyräksi jauhotetulla leivinpaperilla. Nosta kypsyneet punajuuret taikinan keskelle (ei nestettä) ja käännä taikinan reunat leivinpaperia apuna käyttäen punajuurten päälle joko niin, että reunaa on muutaman sentin verran tai niin, että punajuuret jäävät vain hieman keskelle näkyviin. 

Paista piirakkaa 220 asteessa noin 20 minuuttia. Ripottele päälle hieman fetajuustoa ja nauti saman tien. 




3 kommenttia

  1. Minkä verran, suunnilleen, nuo 6 punajuurta painavat? Niitä on niin erikokoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, punajuuret olivat aika keskikokoisia, joten näin jälkikäteen veikattuna ne saattoivat painaa 400-500 g. Suurena punajuuren rakastajana sanoisin, että enemmän on parempi. =)

      Poista
  2. Siis niin paljon kuin mahtuu :-)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.