Ruokavinkit Budapestiin

perjantai 18. joulukuuta 2015








Teimme puolisoni kanssa lomareissun pari viikkoa sitten Budapestiin ja ihastuin ensi silmäyksellä! Olin kuullut kaupungista paljon hyvää ja kuvittelin Budapestin Prahan kaltaiseksi, mutta kaupunki oli paljon enemmän mitä odotin. Populaa kaupungissa on noin 1,7 miljoonaa ja karttaa katsellessa kaupunki näyttäytyi kävellen ihan hallittavalta. Ei se kyllä sitä ollut ja monta paikkaa jäi näkemättä sen takia, ettei kerta kaikkiaan jaksettu kävellä. Olisi voitu matkustaa taksilla, metrolla tai ratikalla, mutta kun kävellen on mukavampaa. Silmät eksyvät kävellessä helpommin yksityiskohtiin, joihin ei muutoin törmää. Koska nähtävää oli niin paljon, poimimme päivien ohjelmaan parit pakolliset ja sen jälkeen päätimme haahuilla sinne tänne. Ottaa rennosti loman nimissä.

Moni ravintoloista valikoitui Mondon oppaan perusteella. Ehkä hieman poikkeuksellisesti minä olinkin taas se, joka etsi mielenkiintoisia ruokapaikkoja kokeiltavaksi eikä mies. Zoomasin ravintoloita ennen kaikkea sillä silmällä, että ne olisivat mukavasti valittujen nähtävyyksien varrella. Tällä matkalla mahtavaa oli myös se, että yövyimme melkoisen ravintola- ja baariryhmittymän tuntumassa juutalaiskorttelissa. Ja niitä ravintoloita riittää joka kaupunginosaan valtaisa määrä! Poimin tähän omat suosikkini, joihin olisin valmis astumaan uudestaankin.

Budapestin kauppahalli

Vaci-kävelykadun päässä Fövam-aukiolla sijaitsee suurin Budapestin viidestä kauppahallista, Nagycsarnok. Rakennus on ehdottomasti visiitin arvoinen, mikäli olet kauppahallin ihailija kotonakin. Katutasossa myydään lihaa, vihanneksia, hedelmiä ja sitä paprikaa muodosta toiseen ja toisessa kerroksessa voi nauttia paikallisruoasta edulliseen hintaan ja ostaa käsitöitä tuliaiseksi. Loistava lounaspaikka, joka on avoinna maanantaista lauantaihin.


Párizsi ut ca 4, 1052 Budapest

Kun lounas kauppahallissa on nautittu, mikä olisi parempi idea kuin poiketa viinilasilliselle? Halusimme tutustua paikalliseen viineihin kunnolla ja päädyimme suomalaisen Reijo Itkosen ja hänen vaimonsa pitämään viinikauppaan. Maistelun makuun pääsee hyvin, sillä putiikissa saa ladattua haluamansa summan rahaa kortille ja korttia käyttämällä pääsee maistelemaan haluamiaan viinejä automaatista. Miellyttävä yllätys ja yllätystä tarjosi lisää myös se, että heti ovella törmäsimme sukulaisiin! 


Kanaa paprikakastikkeessa, persiljamykyjä ja kurkkusalaattia.
Két Szerecsen Bisztró
Nagymező u. 14, 1065

Két Szerecsen sijaitsee aivan oopperan kulmilla, joten tänne kannattaa poiketa esimerkiksi lounaalle, jos viiletät Andrássy útilla. Ja mikäli olet tutustumassa Terrorin taloon, tänne on sieltä noin viiden minuutin matka. Ravintola oli ensimmäinen ruokapaikkamme Budapestissa ja antoi mukavan kuvan paikallisesta ruoasta. Unkarilainen ruoka on erittäin lihapainotteista, joten tilaisuuden tullen kannattaa nauttia kasvis- ja kalaruokiakin. Listat notkuvat mangalitsan possua ja hanhea ravintolasta toiseen. 

Savustettua sampea, viikuna, paprikaa ja punasipulia.

Kuhaa paprikakastikkeella ja tuorejuustolla täytettyä creppiä.

Saksanpähkinäkeksiä voikreemillä.


Bock Bisztró
Erzsébet krt. 43-49, 1073 Budapest

Bock Bisztró on edellistä paikkaa fiinimpi, mutta erinomainen bistroruoan edustaja. Listalla on perinteisiä ruokia pienellä twistillä fiksattuna. Söimme täällä illallisen ja pöytävaraus oli ehdottomasti paikallaan. Aamiaiselle ja lounaalle uskaltautuu varmaan ilmankin.


Gulassikeitto raviolillla ja varsisellerisalaatilla.

Kuhaa misosiirapilla, sipulipyreetä, paistettua paksoita ja klementiiniä. 

Perunamoussea, -kakkua ja -marenkia. 

Onyx
Vörösmarty tér 7-8, 1051 Budapest

Onyx oli reissumme kallein ravintola, muttei yhdestä Michelin-tähdestä huolimatta kuitenkaan suosikkini. Älä käsitä väärin, ruoka oli suorastaan taivaallista, mutta pidän enemmän bistrohenkisistä paikoista. Kuha-annos oli kuitenkin ehdottomasti matkan paras annos! Onyx sijaitsee Vörösmartyn aukion reunalla ja näin joulun aikaan ravintola jää joulutorin jalkoihin.


Vuohenjuustokroketti punajuurella. 

Wellington saksanhirvestä. 

Macesz Bistro
Doc ucta 26, 1072 Budapest

Macesz oli tämän reissun suosikkiraflani kokonaisuuden vuoksi. Hyvää ruokaa, erinomaista juomaa, moitteetonta palvelua, asiakaskunta mukavasti sekaisin paikallisia ja turisteja ja tunnelma kirjaimellisesti katossa. 



Ja ne joulutorit! No, nehän olivat minulle kyllä pettymys. Ennen reissua fiilistelin niitä ja mietin, mitä kaikkea ihanaa sieltä löytyykään. Päivisin tunnelmaa sai hakemalla eikä sitä ollut oikein illallakaan. Söimme joulutorilla esimerkiksi paikalliset lángos-lätyt ja punssit, mutta lienemmekö osuneet väärille kojuille, sillä maku ei ollut kovinkaan hyvä. Valikoimaa oli kyllä laidasta laitaan, mutta toisten annoksia katsellessa ei iskenyt minkäänlaista kateuden tunnetta ja kun vatsa oli täynnä alvariinsa, mielitekoja ei juurikaan tullut. Mitään ostettavaakaan ei ollut, mutta enpä sitä oikein etsinytkään petyttyäni jo ruokatarjontaan. Mutta hei, joulutoreista viis - Budapest on upea ja ehdottomasti uuden visiitin arvoinen!

* * *

Lue myös:
- Vinkkejä Budapestiin
- Budapestin synagogat

2 kommenttia

  1. Hyvät valinnat! :) Seuraavalla kerralla kannattaa lähteä Budan puolelle myös. Kokeile vaikka seuraavia: Déryné, Zona tai Vár: a Spájz. (Budan linnassa)
    Pestin puolella on tosi hyviä myös nämä: Mák Bistro, Borbíróság (Nagycsarnokin vieressä) ja Borkonyha. Hyvää street foodia löytyy Gozsdu udvarin varrella/Király-kadulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos vinkeistä! Tällä reissulla päätettiin paneutua Pestin ravintoloihin, mutta ensi kertaa varten otan vinkit talteen.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.