Kesäkurpitsapasta

maanantai 5. lokakuuta 2015


Arki-illan pelastaja on usein pasta, koska se valmistuu nopeasti. Toisaalta pastan valmistaminen voi kestää pitkäänkin, jos tekee pastan alusta asti itse ja hauduttelee kastiketta tuntikausia. Tämä kesäkurpitsapasta ei onneksi ole sellainen. Simppeli pasta, jossa kastikkeena toimii basilikapesto, joka ei ole pestoa nähnytkään, sillä siinä ei ole juustoa eikä pinjansiemeniä. Kyseessä on pikemminkin öljyinen yrttikastike. Autenttisempi versio tämä pasta olisi ilman basilikakastiketta, mutta nyt halusin syödä erittäin kostean ja yrttisen pastan. Ja ei, pastaan ei tule kermaa. Kastike muodostuu kuin itsestään tuoreista raaka-aineista: kesäkurpitsasta ja oliiviöjystä. Mikäli pasta vaikuttaa kuivalta, lopussa sekaan voi lisätä hieman pastan keitinvettä tai lorauksen öljyä tai sitruunamehua. 

Mikäli olet syönyt hyvää pastaa vain Italiassa, suosittelen hankkimaan itsellesi Saku Tuomisen Aglio & olio -kirjan, joka perehdyttää sinut italialaisen pastan saloihin. Kirja on ilmestynyt jo 2007, mutta on edelleen vertaansa vailla ja selkeästi yksi keittiömme klassikoista. Alla oleva resepti ei löydy kirjasta, mutta siinä on kymmenittäin maistuvia ja yksinkertaisempia pastaohjeita kuin tämä.

Kesäkurpitsapasta 4 henkilölle

4-5 dl tuoretta basilikaa
1 dl tuoretta persiljaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
300-400 g pastaa
2-3 kesäkurpitsaa paloiteltuna
1 sitruunan kuoriraaste
2 rkl kapriksia
1-2 mozzarellapalaa (100-200 g)

Valmista ensimmäiseksi kastike. Pyöräytä sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa basilikasta, persiljasta ja öljystä haluamasi paksuinen kastike. Mausta seos suolalla ja pippurilla. (Jos haluat säästää aikaa, unohda kastike ja lisää pastaan aivan lopussa vain tuoreita basilikan ja persiljan lehtiä.)  

Laita pastavesi kiehumaan. Keitä pastaa suolatussa vedessä pakkauksen osoittama aika. 
Paista kesäkurpitsapaloja pannulla öljyssä, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

Valuta pasta lävikössä ja kaada ne takaisin kattilaan. Sekoita kesäkurpitsat, yrttikastike, sitruunan kuoriraaste, kaprikset ja pasta keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 

Lusikoi pasta lautaselle ja revi päälle vielä mozzarellaa ja basilikan lehtiä. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.