Ahventa ja juuriselleripyreetä

keskiviikko 30. syyskuuta 2015


Huomenna starttaa jälleen lokakuu ja monelle myös lihaton sellainen. Olen osallistunut siihen enemmän tai vähemmän joka vuosi. Useimmiten meidän perheessä on kuitenkin vietetty kasvispainotteista kuukautta joitakin kertoja vuodessa ja tuolloin lihaa on saanut syödä kerran viikossa. Kasviskuukauden viettäminen on melkein jo unohtunut, koska olemme selvästi vähentäneet lihan syöntiä. Se on ollut helppoa, sillä en pidä pihveistä tai makkaroista vaan pikemminkin pitkään haudutetuista lihapadoista, jotka eivät taas kesällä maistu. Lihan syöminen on omalla kohdallani siis selvästikin kausittaista ja näin syksyllä riista juuresten kera maistuu parhaiten.

Lihaton lokakuu sopii hyvin ihmisille, jotka eivät harrasta metsästystä tai jotka pystyvät helposti luopumaan lihasta kokonaan. Mikäli olet kiinnostunut lihan syönin vähentämisestä, mutta haluat syödä sitä toisinaan, jauhelihaton lokakuu voi olla parempi vaihtoehto. Järjestäjänä on Kuluttajaliiton Syö hyvää -hanke, jonka mukaan Jauhelihaton lokakuu järjestetään

Kasvisten puolesta, ei lihaa vastaan. Monipuolisemman ruokakulttuurin takia. Laadukkaan lihan arvostuksen nostamiseksi. Terveyden ja ympäristön takia. Lihattoman lokakuun tukena.
Julkaisemme jauhelihattoman reseptin joka päivä lokakuun ajan.

Kuulostaa hyvältä! Juuresten ollessa maukkaimmillaan jatkan siis aloittamallani linjalla ja nautin kotimaisesta sadosta seuraten jauhelihattoman lokakuun ruokavinkkejä. Uusimman löytöni tein Soppa365:n sivuilta, kun nappasin sieltä selleripyreen reseptin ahventen kylkeen. Äkkiseltään juurisellerin mieltää niin voimakkaan makuiseksi, ettei sitä voi kuvitella kalan kaveriksi. Mutta ei, selleripyree on todella pehmeää niin maultaan kuin koostumukseltaan.

Maukasta lokakuuta!

Selleripyree 4 annosta 

1 iso kokonainen juuriselleri kuorittuna ja paloiteltuna
2 dl kuohukermaa
100 g voita
1 dl keitinlientä
1 tl suolaa

Sitruunaöljy
1 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
2 luomusitruunan kuoret

Tee sitruunaöljy valmiiksi päivää ennen selleripyreen tarjoamista. Pese luomusitruunat hyvin ja raasta niiden kuoret. Lämmitä oliiviöljy kattilassa 42-asteiseksi. Lisää kuoriraaste öljyyn. Ota kattila pois hellalta ja kaada öljyseos astiaan. Peitä astia tiukalla kelmulla. Jätä astia huoneenlämpöön yön ajaksi ja anna kuoriraasteen uuttua öljyyn. Siivilöi öljy seuraavana päivänä. Säilytä sitruunaöljyä huoneenlämmössä. (Ylijääneen öljyn voi käyttää myöhemmin salaatinkastikkeeisiin tai kalojen paistamiseen.)

Valmista selleripyree. Keitä kuuriselleripalat suolalla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä aivan kypsiksi. Vettä on sopivasti, kun sellerinpalat juuri ja juuri peittyvät.

Ota talteen desi keitinlientä ja valuta sellerinpalat siivilässä. Kiehauta kerma, voi ja keitinliemi. Soseuta sellerinpalat lämpiminä monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Lisää kerma-voi-keitinlientä pienissä erissä, kunnes sellereistä tulee sileää ja pehmeää sosetta. Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, voit painella sen pyöreäpohjaisen kauhan avulla siivilän läpi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Paista lisäksi ahvenfileet uunissa tai paistinpannulla ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kokoa annokset ja valuta sitruunaöljyä pyreen ja kalojen päälle ennen tarjoamista.

2 kommenttia

  1. Sitruunainen selleripyree on niin hyvää! Vastaava pyree kuuluu meillä usein syys- ja talviviikonloppujen päivällisille. Nyt saa ihania, kokonaisia juurisellerietä eli täytyykin taas tehdä sitä pikimmiten - kiitos muistutuksesta! :) Meilläkin on lihan syöminen vähentynyt todella roimasti viime vuosina. En aio ohjelmallisesti viettää lihatonta lokakuuta, vaan jatkan kasvispainotteisella linjalla läpi vuoden. Silloin kun syön lihaa, valitsen lautaselleni laatulihaa.

    VastaaPoista
  2. Niin on! Pyre vain valitettavasti on todella aliarvostettua ja juuriselleri itsessään vielä enemmän! Kokonaisena paistettu selleri maistuu myös erinomaisesti. Näin syksyllä kyllä saa nopeasti vaihtelua lautaselle, kun vaihtaa juureksen toiseen. Parasta aikaa!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.