Kurpitsasämpylät

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015





Pakastimen tyhjentäminen tulevan kesän satoa ajatellen on kovassa vauhdissa. Tällä kertaa leivoin pakastimen perukoilta löytyneestä kurpitsasoseesta sämpylöitä. Niistä tuli kyllä todella hyvänmakuisia ja erittäin söpöjä! Sämpylät maistuvat ihan sellaisenaan, mutta osan söimme papuhampurilaisen muodossa. Kasvishampurilainen oli kerrassaan loistava ja lupaankin blogata seuraavaksi sitten pihvin ohjeen, niin pääsette tekin testaamaan.

Olen nähnyt aiemmin upeiden kurpitsasämpylöiden kuvan Kivistössä-blogissa, mutta ne eivät sisältäneet lainkaan kurpitsaa. Niinpä päädyin valmistamaan sämpylät Beyond Kimcheen reseptin mukaisesti. Talvikurpitsoiden sesonkihan on syksyllä ja jos teillä ei ole kotona kurpitsaa, tilalle voi vaihtaa vaikkapa porkkanaa.

Kurpitsasämpylät

2 dl (¾ cup) maitoa
2,5 dl (1 cup) kurpitsasosetta
0,5 dl (⅓ cup) vaaleaa ruskeaa sokeria
0,5 dl (⅓ cup) sokeria
6 rkl voita
1 kananmuna
1 suolaa
 tuorehiivaa
10-12,5 dl (5 cup) vehnäjauhoja
pekaanipähkinöitä puoliksi halkaistuna
1 muna voiteluun

Lämmitä maito kattilassa kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää sokerit, suola ja voi joukkoon. Kun voi on sulanut joukkoon, lisää lopuksi vielä muna.

Kaada seos yleiskoneen kulhoon ja lisää vehnäjauhoja vähitellen joukkoon. (Jauhojen määrä voi vaihdella sen mukaan, mitä jauhoja käytät, joten älä käytä kaikkea heti.) Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Laita leivinliina kulhon päälle ja anna taikinan kohota tunnin ajan lämpimässä paikassa

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmat pois. Jaa taikina sen jälkeen kahtia ja pyöritä siitä paksuhko tanko. Jaa taikina haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloista pallot ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kun olet tehnyt yhden pellillisen valmiiksi, paina sämpylöitä hieman littanaksi ja tee veitsellä sämpylöihin viiltoja niin, että siitä tulee kukan terälehden näköinen. Paina keskelle vielä sormella reikä. Anna sämpylöiden turvota leivinliinan alla tunnin ajan. Tänä aikana sämpylät kohoavat kauniisti muistuttamaan pieniä keltaisia talvikurpitsoja.

Jos sämpylän keskellä oleva reikä on kohonnut umpeen, paina siihen uudestaan reikä. Voitele sämpylät kananmunalla ja laita keskelle puolikas pekaanipähkinä. Pähkinän voi toki lisätä myös paistamisen jälkeen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Jos haluat sämpylöihin kiiltoa, voit voidella niitä paistamisen jälkeen voilla tai hunajalla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.