Croque monsieur

keskiviikko 22. lokakuuta 2014





Tuskailen viikottain sen kanssa, että leipä on auttamattomasti vanhaa ja kuivaa. Usein leivänpaahdin pelastaa sen, mitä pelastettavissa on tai sitten vain anna leivän kuivua aivan korpuksi ja teen siitä korppujauhoja. Näin syksyllä kylmä vaanii kaikkialla ja ymmärsin viimeinkin valmistaa lämpimiä voileipiä. Vuosikymmeniä sitten niitä tuli syötyä huomattavasti useammin, mutta viime vuosina ei juurikaan. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että perinteiset lämpimät voileivät tekevät paluun meidän perheeseen. Pari viikkoa sitten herkuttelimme näillä ranskalaisilla kinkku-juustoleivillä, joita voisin syödä viikottain! 


Croque monsieur 2 henkilölle

Juustokastike

2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl maitoa
hieman muskottipähkinää raastettuna
1-2 dl juustoraastetta (Parmesan, Gruyère)
suolaa, mustapippuria
  • sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin sekaisin
  • anna voi-jauhoseoksen kypsyä hetken aikaa, mutta älä anna sen ruskistua
  • lisää maitoa vähitellen, vispaa hyvin sekaisin, jottei kastikkeeseen jää jauhoklimppejä. Kun lisäät maidon vähän kerrallaan, näin ei pääse tapahtumaan.
  • kun olet lisännyt kaiken maidon, anna kastikkeen kypsyä levyllä parin minuutin ajan tai kunnes kastike on tehnyt muutaman kuplan
  • lisää juusto ja muskottipähkinä joukkoon ja maista kastiketta
  • lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja lisää juustoraastetta

Leipään

4 siivua maalais- tai paahtoleipää  (2 siivua per henkilö)
Dijon-sinappia
voita
savustettua kinkkua
juustoviipaleita
  • aseta leipäviipaleet leivinpaperin päälle uunipelille ja voitele ne voilla
  • levitä toiselle leipäviipaleelle sinappia ja nosta toinen leipäsiivu syrjään
  • asettele sen jälkeen kinkku- ja juustoviipaleet leivän päälle
  • nosta pelti uuniin 200 asteeseen ja anna leipien paistua sen aikaa, kunnes juusto alkaa sulaa
  • ota sitten pelti pois uunista, nosta toinen leipäviipale päälle ja lusikoi maitokastiketta päälle
  • paista leipiä tämän jälkeen vielä, kunnes maitokastike on kuorruttanut leivän ja saanut hieman väriä
  • tarjoile leivät heti

VINKKI! Voit valmistaa leivät myös ilman juustokastiketta ja vain kuorruttaa leivät juustolla. Croque madamen saat, kun paistat leivän päälle vielä kananmunan. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.