Punajuuritimbaalit ja paahdetut juurekset

perjantai 4. tammikuuta 2013


Näitä juureksia nautimme joulun aikaan silloin, kun olimme miehen kanssa kaksistaan kotona. Olemme toki tehneet paahdettuja juureksia aiemminkin, mutta oli hauska huomata, miten jouluisia ne olivatkaan joulunaikaan. Eli taas tuli todistettua, että palsternakka, punajuuri ja lanttu ovat monikäyttöisiä, sillä ne taipuvat ruokaan kuin ruokaan ja tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Lantut ja palsternakat tuli valmistettua jostain muistin perukoilta, mutta punajuuritimbaalin ohjeen kaivoin reseptikätköstä. Glorian Ruoka&Viini -lehdestä numerosta 8/2011. Maistui! Timbaalit näyttävät fiineiltä, mutta ne eivät suinkaan ole vaikeita valmistaa. Ja ensi kerralla testaan porkkanaversioitakin. Pisteet kotiin myös siitä, että ohjeesta todella tuli 8 annosta! Nämä juurekset maistuvat ihan sellaisenaan tai tofun, kalan tai lihan kera. Mitä nyt sitten keksittekään.

Punajuuritimbaali 8 kpl

500 g punajuurta
2 rkl voita
ripaus sokeria
1,5 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
1-2 tl suolaa
2 rkl timjamia tai salviaa hienonnettuna
1 rkl rypsiöljyä
*
koristeluun pinjansiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä





Kuori ja paloittele punajuuret ja nosta ne paistinpannuun voin ja sokerin kera. Kypsennä punajuuria, kunnes ne ovat kypsiä (10-15 minuuttia). Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Lusikoi ranskankerma, munat, suola ja yrtit kulhoon, lisää punajuuret ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mausteita.

Voitele silikonivuoat tai muffinssivuoka öljyllä ja nosta ne korkeareunaiselle uunipellille. Lusikoi punajuuriseos vuokiin, mutta älä täytä piripintaan. Nosta pelti uuniin ja kaada vettä pellille niin, että vuoat parin sentin korkeudelta veden vallassa.

Paista punajuuritimbaaleja 20 minuuttia ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa timbaalit lautaselle, koristele pinjansiemenillä ja tarjoile.


Paahdetut palsternakat 4-6 annosta

500 g palsternakkaa
loraus rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
*
lopuksi kapriksia, balsamicoa ja rucolaa

Kuori palsternakat ja viipaloi ne ne pitkittäin. Nosta palsternakat uunivuokaan, valuta päälle hieman öljyä ja mausta.
Paahda palsternakkoja 225 asteessa 20 minuuttia. Pirskottele päälle balsamicoa, muutama kapris ja rucolaa


Hunajaiset lanttukuutiot  4-6 annosta

500 g lanttuja
loraus rypsiöljyä
1-2 rkl hunajaa
tuoretta rosmariinia tai timjamia
suolaa, mustapippuria

Kuori lantut ja pilko pieniksi kuutioiksi. Nosta kuutiot pannulle, purista hunaja päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.