Porkkana- ja fenkolisalaatit

keskiviikko 30. tammikuuta 2013




Tammikuun tuiskuihin tuore tomaatti ei istu mielestäni laisinkaan. Ne ovat liian vaaleita, kovia,  mauttomia ja epäekologisia. Näin ollen meidän salaateista niitä ei löydy, vaan talvella laitan salaatteihin enimmäkseen juureksia, juustoja ja pähkinöitä. Muutaman kerran olen innostunut pelkästään juuressalaateista esim. kalan lisukkeeksi, mutta silloinkaan en ole innostunut koulusta tutusta porkkanaraasteesta rusinoilla. Niinpä olenkin ilahtunut, kun keittokirjoissa on tullut vastaan jotain muuta. Modernia ranskalaista ruokaa -kirjasta löysin nämä maistuvat porkkana- ja fenkolisalaatit.

Kuminalla maustettua  porkkanaa 4 annosta
Carottes au cumin

5 porkkanaa ohueksi siivutettuina
1 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl kokonaista juustokuminaa
1 appelsiinin mehu
0,5  verigreipin mehu
0,5 dl oliiviöljyä
suolaaa, mustapippuria
(tuoretta korianteria)

  • viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi kuorimaveitsellä, juustohöylällä tai mandoliinilla ja siirrä ne kulhoon
  • sekoita joukkoon sekä jauhetttu että jauhamaton kumina, appelsiinin ja greipin mehut sekä oliiviöljy
  • mausta suolalla ja pippurilla ja koristele halutessasi korianterilla
  • salaatti sopii hyvin alkuruoaksi leivän kanssa tai vaikkapa lampaan kylkeen




Fenkolisalaatti 4-6 annosta
Fenouil au chevré

2 isoa fenkolia ohueksi suikaloituna
(0,5 dl anisviinaa)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipuli raastettuna tai erittäin pieneksi hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
vuohenjuustoa (parmesanlastuja tai oliiveja)

  • nosta suikaloidut fenkoliin kulhoon
  • kaada anisviina, öljy, viinietikka, valkosipuli joukkoon ja sekoita
  • maista ja lisää reilusti suolaa ja pippuria
  • anna salaatin marinoitua huoneenlämmössä vähintään 20 minuuttia
  • jos haluat, ripottele päälle vielä vuohenjuusto. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös parmesanlastuja tai oliiveja. 


Talviruoan piristykseksi vielä yksi vinkki!



Bongasin syksyllä Glorian Ruoka&Viini -lehdestä sitruunamuusin, mutten muista, mitä alkuperäiseen reseptiin tuli. Sen muistan, ettei kaikkia raaka-aineita löytynyt kaapista, joten oikaisin reseptissä aika lailla. Lisäsin siis perusmuusin joukkoon vain 2 sitruunan raastetun kuoren ja mehut. Ja runsaasti voita - tietysti!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.