Korealainen kasvis-bibimbap

tiistai 14. maaliskuuta 2017



Tähteiden hyödyntäminen on mielipuuhaani, mutta toisinaan meinaa sormi mennä suuhun. Viimeksi katselin hermo kireänä jääkaapin uumeniin ja tuskailin kuinka paljon meillä on tähteitä. Ei siis niinkään määrällisesti vaan raaka-aineittain. Pätkä kurkkua, toinen bataattia, nahistunutta varsiselleriä, kulhollinen riisiä... ja kuin salamana vihdoin välähtää. Korealainen bibimbap, eikös siihen voi iskeä kaikkia näitä? Kyseessä on siis kulhoruoka, jonka pohjalla on riisiä ja sen päällä kasviksia, lihaa, kalaa jne. Vähän niin kuin japanilainen pyttipannu, muttei mikään munakasmainen okonomiyaki. Terveellistä ja kevyttä, mutta jotenkin niin maittavaa. Bibimbapissa on ehkä vähän lohturuoan virkaa.

Otin esiin korealaisen keittokirjan (Our korean kitchen) löytääkseni hyvän kastikkeen annokseeni. Paistoin kasvikset pannulla erikseen ja kaivoin kimchin jääkaapista esiin. (Kasvikset voi toki paistaa kaikki keskenään sekaisin, mutta halusin saada asteen verran kauniimman.) Kuin kruunuksi vielä paistettu kananmuna mukaan ja päivän lounas oli pelastettu. Pikaruokaa parhaimmillaan eikä tarvinnut odottaa minkään raaka-aineen marinoitumista. Siis senkin voisi tehdä, jos haluaisi, mutta nyt vedin suorilla linjoilla ja maustoin kasvikset vain valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Maku löytyy kastikkeesta, jota voi lusikoida annokseen juuri niin paljon kuin haluaa.

Jos et ole koskaan syönyt bibimbapia, saattaa olla turvallisinta tehdä ruoka kunnon reseptin mukaan. Mutta jos helppoa ruokaa haet etkä välitä niin resepteistä, bibimbapin kanssa pääset säveltämään juuri niin paljon kuin haluat.


Bibimbap kasviksilla ja kananmunalla

1-2 dl kypsää riisiä per ruokailija
tuoreita tai pikkelöityjä kasviksia: porkkanaa, bataattia, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, kurkkua, paprikaa, retikkaa, retiisejä
ituja, lehtikaalia, pinaattia, yrttejä, salaattia
paistettu kananmuna (voit myös räjäyttää raa'an munan annoksen päälle)
seesaminsiemeniä, kevätsipulia

Lämmitä riisi kulhon pohjalle ja paista kasvikset ja kananmuna. Asettele ne riisin päälle ja mausta annos bibimbap-kastikkeella.

Bibimbap-kastike
3 rkl gochujang-chilitahnaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl hunajaa tai sokeria

Sekoita kaikki ainekset purkissa tai kulhossa sekaisin.

Vinkki! Tähän kulhoruokaan sopii erinomaisesti myös graavi- tai kylmäsavulohi ja avokado.

2 kommenttia

  1. Herkullista, täytyypä kokeilla😊
    Aurinkoista loppu viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän soosin ja kimchin kanssa kaikesta tulee herkullista. Aurinkoa sinnekin!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.