Mansikkaiset sokerittomat browniet

torstai 14. heinäkuuta 2016




Sain kustantajalta ajat päivät sitten Karita Tykän uusimman Sokeriton-kirjan. Alkuperäinen ajatus oli leipoa siitä keväämmällä, mutta kappas kun on ollut jotain tärkeämpää tekemistä. Kun ystävien kanssa sovittu viikonloppu lähestyi, päätin tarttua hetkeen. Miehen kanssa kaksin ollessa on aivan turha leipoa, sillä suurin osa jää syömättä. Ylimääräiset heitetään pakastimeen tai viedään töihin. Remmi oli tietysti innoissaan siitä, että jotain herkkua oli luvassa, mutta jätin kertomatta totuuden leivonnaisten takaa. Että nämä browniet kuuluvat ton-ton-ton-ton -sarjaan eli sokeriton, maidoton, pähkinätön ja vehnäjauhoton. Kovinkin sopivat siis ajan henkeen. Kun kaikki olivat maistaneet ensimmäisen palan, kysyin, mitä mieltä he rehellisesti niistä olivat. Nyökkäyksiä ja tykkäyksiä jaettiin pöydän molemmin puolin.  Sitten olikin aika kertoa, mitä kaikkea browniet pitivät sisällään. Joillakin sokerittomat kesäkurpitsabrowniet olisivat jääneet syömättä, mikäli he olisivat etukäteen tietäneet raaka-aineet. 

Kun itselläni ei ole allergioita eikä sokerin kanssa ole minkäänlaisia ongelmia, leivon useimmiten aivan perinteisellä tyylillä sokerin, jauhojen ja voin kera. Rakastan taikinoita ja perinteinen taikina on enemmän makuuni. Pidän kuitenkin siitä, että Sokeriton-kirja ja monet vastaavat teokset mahdollistavat sen, ettei illanistujaisiin, hautajaisiin, häihin jne. tarvitse välttämättä leipoa kuin yhdenlaisia herkkuja. Sellaista makeaa syötävää, joka sopii kaikkien ruokavaliolle. Olipa sitten allerginen tai dieetillä. Reseptit mahdollistavat sen, että sokerihiiret voivat herkutella ilman sokeria. 

Sokeriton-kirjan kuvat ovat kovasti mieleeni ja pidän siitä, että stailauksessa on käytetty värikkäitä pöytäliinoja. Kokonaisuudesta on saatu hyvinkin yltäkylläinen ja runsas, huolimatta siitä tosiasiasta, että makeat palat ovat suorastaan terveellisiä. Kohtuudella nautittuna tietysti. 

Kirjassa on niin pikkusyötävää, kakkuja, piirakoita ja muita leivonnaisia. Nämä muut leivonnaiset kiinnostavatkin minua eniten ja aion sopivan tilaisuuden tullen testata niitäkin reseptejä. Testaus on tässä kohtaa juuri oikea termi, sillä mikäli en jostain reseptistä pidä, en luonnollisestikaan leivo sitä uudestaan. Mutta siihen reseptiin... 


Pähkinätön ja sokeriton kesäkurpitsabrownie 12 annosta

1 (noin 320 g) keskikokoinen kesäkurpitsa raastettuna
0,5 dl tahinia
80 g kookosvoita (käytin itse kookosmannaa)
1 tl kanelia
1 tl soodaa
1 tl vaniljajauhetta
4 rkl hunajaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 kananmuna tai (1 rkl chiasiemeniä liotettuna 3 rkl vettä)
1 dl kaakaojauhetta
100 g raakasuklaata
0,5 dl riisijauhoja

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Laita chiasiemenet likoamaan 15 minuutiksia, mikäli käytät niitä munan sijaan.

Raasta kesäkurpitsa ja sekoita muiden ainesten kanssa.

Annostele taikina kuppikakkuvuokiin tai paista suorakaiteenmuotoisessa leivinpaperilla vuoratussa vuoassa noin 35 minuuttia. Browniet ovat kypsiä, kun tikkuun ei jää taikinaa. Leivonnaiset ovat parhaimmillaan pari päivää viileässä levättyään.

Kookoskermavaahto

1 tlk eli 4 dl kookoskermaa tai kookosmaitoa jäähdytettynä
2 tl vaahterasiirappia
1 tl vaniljauutetta
mansikoita tai muita marjoja

Voit käyttää kookoskerman sijaan kookosmaitotölkin paksun, valkoisen osan jäähdytettynä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se siirapilla ja vaniljalla.

Koristele browniet kookoskermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.