Sitrushedelmillä maustettu lohi

maanantai 14. maaliskuuta 2016





Lähi-itämaiset maut ovat olleet viime aikoina kielen päällä, joten kirjastosta bongattu Persiana-keittokirja lähti heti lainaan. Kahlasin kirjan läpi ja merkkailin mielenkiintoisia reseptejä ylös. Niitä on paljon! Luojalle kiitos, sillä tämän kirjan ansiosta monen päivän ruoat ovat jo tiedossa.

Alkuun tuskastelin yhtä kirjan lohireseptiä. Ainesosissa luki kuivatut ruusunlehdet. En todellakaan jaksanut lähteä metsästämään kuivattuja ruusuja ympäri kaupunkia vaan päätin jättää ne vain pois. Mausteinen lohi houkutteli eikä maku onneksi yksiin ruusuihin kaatunut! Simppeliä, mutta mausteista lohta sellaisenaan. Taisin syödä jotain vihreääkin siinä ohessa, mutta kala maistuu kyllä ihan tällaisenaankin.

Lohen valmistaminen ja paistaminen kestää vain 15 minuuttia, joten se on parasta mahdollista arkiruokaa! Kalan voi antaa halutessaan tai ajan salliessa maistua yön yli, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä. Tärkeintä lienee kuitenkin varoa kypsentämästä lohifileitä liikaa. Itsellä meinasi käydä ohraisesti, mutta viime tipassa ehdin nykäistä kalan uunista ylös. Ylikypsän lohen tunnistaa siitä, että valkuainen pursuaa ulos. Omassa palassa kypsyys oli onneksi paksuimmasta kohdasta loistava säikähdyksestä huolimatta.

Sitrushedelmillä maustettu lohi 6 henkilölle

(4 rkl syötäväksi tarkoitetun ruusun kuivattuja terälehtiä jauhettuna)
2 tl sumakkia
1 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl kanelia
1 appelsiinin raastettu kuori
1 sitruunan tai limetin raastettu kuori
3-6 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
6 nahatonta lohifileen palaa (noin 100 g per henkilö)
sitruunalohkoja tarjoiluun

Sekoita mausteet öljyn kanssa pienessä kulhossa marinadiksi. Hiero marinadi lohifileisiin ja nosta ne lautaselle kelmun alle yön ajaksi TAI nosta ne uunipellille tai vuokaan & kypsennä heti.

Mausta kaloja vielä suolalla ja pippurilla. Paista fileitä uunissa 180 asteessa 10-12 minuuttia.

Tarjoa lisukkeeksi sitruunalohkoja ja tarjoile viher- tai couscoussalaatin kera.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.