Minestrone syksyn parhaista aineksista

keskiviikko 2. syyskuuta 2015



Olen syönyt jos jonkinlaista kasviskeittoa ja minestrone kuuluu ehdottomasti kärkikastiin. Kyseessä on italialainen keitto, johon voi käyttää mitä tahansa kauden vihanneksia ja juureksia ja yleensä siihen lisätään hieman pastaa. Versioita on niin monta kuin tekijääkin enkä ole itsekään vielä koskaan valmistanut samanlaista minestronekeittoa. Vai pitäisikö puhua padasta? Toisinaan laitan keittoon vähemmän nestettä, jotta saan siitä mukavan patamaisen koostumuksen.

Parasta tässä keitossa on se, että mitään aineksia ei tarvita kovinkaan paljon, jolloin kasvissoppa toimii myös hyvin tähderuokana. Parhaan maun saa suorana pellosta nostetuista juureksista, mutta aika usein olen kaapinut keittoon jääkaapin laatikoiden perällä pyöreskelevät yksittäiset juurekset. Mielestäni keitto on parhaimmillaan juuri tällaisena kasvisversiona, mutta toki lihan tuskassa pyöriskelevät voivat lisätä sinne esimerkiksi paistin jämät, pekonia, makkaraa tai jauhelihaa.

Minestrone 4 henkilölle

öljyä
1-2 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 porkkanaa paloiteltuna
2 varsisellerin vartta hienonnettuna tai pala juuresselleriä
1 kesäkurpitsa tai munakoiso paloiteltuna
1 prk kikherneitä tai papuja
kourallinen tuoreita härkäpapuja tai herneitä
4-6 tuoretta tomaattia paloiteltuna tai 1 prk tomaattimurskaa
vettä tai kasvislientä
1 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
kuivattua oreganoa ja basilikaa
suolaa, mustapippuria
1 kourallinen pientä pastaa
1-2 dl lehtikaalia hienonnettuna
tuoreita yrttejä hienonnettuna
*
tarjoiluun parmesania raastettuna

Mikäli sinulla on tuoreita härkäpapuja, poista ne ensin paloistaan. Keitä härkäpapuja suolatussa vedessä viiden minuutin ajan ja siivilöi vesi pois. Jäähdytä ne saman tien kylmässä vedessä, jotta kypsyminen lakkaa ja jotta voit käsitellä ne loppuun. Herkulliset, vihreät härkäpavut löytyvät vielä yhden kuorikerroksen alta. Siirrä pavut syrjään ja lisää ne keittoon aivan loppuvaiheessa.

Freesaa sipulia, porkkanoita ja selleriä öljyssä. Lisää hetken kuluttua myös valkosipuli joukkoon.

Nosta tomaatit joukkoon ja kaada vettä päälle, kunnes ainekset peittyvät. Mikäli käytät tomaattimurskaa, heitä joukkoon myös ripaus sokeria. Mausta seos yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Kun kasvikset ovat kiehuneet hetken aikaa, lisää myös pasta joukkoon. Kun ainekset alkavat olla kypsiä (älä kypsennä niitä aivan löllöiksi), lisää joukkoon vielä lehtikaali, tuoreet yrtit ja härkäpavut/herneet.

Tarkista keiton maku ja annostele lautasille. Raasta päälle vielä parmesania ja nauti valkoviinin kera.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.