Yrttivoit

tiistai 4. elokuuta 2015



Yrttejä voi säilöä sellaisenaan tai tehdä niistä erilaisia sokereita, suoloja, kastikkeita, öljyjä ja siirappeja. Yllätin itseni ja valmistin myös yrttivoita. Yllätys se oli siksi, ettemme käytä maustevoita oikeastaan koskaan. Halusin kuitenkin nyt muuttaa tämän ja ajattelin voivani hyödyntää yrttivoit paistamisessa ja pasta-annoksissa. En ole kovinkaan innostunut siitä perinteisestä versiosta, missä maustevoista leikataan viipale pihvin päälle sulamaan, sillä pihvejekään ei juuri tule valmistettua. Molempi parempi, yrtit ovat nyt pääosassa.

Tomaatti-oreganovoi

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl oreganon tai mäkimeiraminlehtiä hienonnettuna
1-2 tl tomaattipyrettä
ripaus sokeria

* * *

Salviavoi

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl salviaa hienonnettuna
raastettua sitruunankuorta
mustapippuria

* * *
Sekoita voi kulhossa tasaiseksi ja lisää muut aineet joukkoon. Nosta voi tuorekelmun päälle, rullaa pötköksi ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen. Kun voi on kovettunut, leikkaa siitä viipaleita.

Yrttivoi säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa kolme kuukautta.



2 kommenttia

  1. Salviavoipasta on yksi mun kesän suosikkiruuista! Mun täytyy tunnustaa, että me ollaan Kivistössä tosi kehnoja säilömään yrttejä. Ja jos jotain säilötäänkin, niin sitten niiden käyttö unohtuu totaalisesti. Jonkin sortin ryhtiliike ois kyllä paikallaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa vikaa täällä päässä ja siksi yritän parantaa tapani. Parin vuoden ajan olen nyt hienontanut yrttejä pakastimeen ja jopa muistanut käyttääkin niitä, mutta nyt kaipasin jotain muutakin. Ja tuo salviapasta on tosiaan niin suurta herkkua, että se mielessä voitakin valmistin.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.