Piri piri -kanaa ja sitruunaista fenkolisalaattia

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015



Maanantai on päivä, jolloin kaipaan töiden jälkeen maukasta ruokaa. Tulinen piri piri -kana on käsitteenä tuttu, mutta en ole tainnut valmistaa sitä itse koskaan aiemmin. Tai sitten siitä on jo mukavat 20 vuotta. Tämä piri piri -kana on loistavaa grillattavaksi, mutta erinomaiselta se maistui puutarhapäivän jälkeen kotonakin.

Kastikkeesta voit tehdä juuri niin tulisen kuin uskallat, sillä kastike toimii kanan marinadina ja ylimääräisen kastikkeen voit pyyhkäistä pois. Kanaksi kannattaa kuitenkin valita luullista, luomukanaa tai eettisemmin tuotettua kanaa (esim. L'uomu Nokka, Naapurin Maalaiskana) kuin tehotuotettua Ross-broileria.

Piri piri -kanaa

1 kg luomukanaa

Piri piri -marinadi
6-12 tuoretta punaista chiliä hienonnettuna (käytin itse melko tulista rawit-chiliä)
2-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1-2 tl suolaa
1 tl oreganoa
0,5 rkl savustettua paprikajauhetta
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa

Paista chilejä, valkosipulia, suolaa, oreganoa, paprikaa, punaviinietikkaa ja öljyä paistinpannulla 3-4 minuutin ajan. (Jos haluat tai sinulla on aikaa, paahda kokonaisia chilejä aivan aluksi 10 minuutin ajan 180 asteessa. Anna chilien jäähtyä. Kastikkeesta tulee hyvää toki ilman paahtamistakin.)

Anna kastikkeen jäähtyä hetken aikaa ja hienonna kastike sauvasekoittimella sileäksi. Leikkaa kanojen pintaan viillot, jotta liha maistuu paremmin. Laita kanapalat astiaan tai pakastinpussiin ja kaada kastiketta päälle. Kääntela kanoja kastikkeessa ja anna kanan marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mielellään yön yli. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista kanaa noin 30 minuutin ajan kastikkeineen päivineen ja nosta sen jälkeen kanat pois kastikkeesta puhtaaseen vuokaan. Nosta lämpöä 225-230 asteeseen ja paahda kanan pinta kauniin ruskeaksi ja rapeaksi. 

Toinen vaihtoehto kypsentää kana on grillata se. Upean, rouskuvan pinnan ja savuisen maun saat grillaamalla kanan miedolla lämmöllä nahkoineen päivineen. Kun kana on marinoitunut, pyyhi kastike pinnasta pois ja grillaa kana molemmin puolin. Lämmitä jäljelle jäänyt piri piri -kastike, jotta voit halutessasi dipata kanaa kastikkeeseen. Kastikkeen voi tarjota myös kylmänä. 

Tarjoile kana salaatin kera. 


Sitruunainen fenkolisalaatti

salaatinlehtiä 
fenkoli ohueksi suikaloituna + fenkolin hiustupsut
kesäkurpitsaa viipaloituna
sitruunan kuorta raastettuna
pähkinöitä

Kokoa salaatti kulhoon ja tarjoa sitruunaisen kastikkeen kera. 

Kastike
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
sitruunan mehua
valkoviinietikkaa

En ole laittanut salaatinkastikkeeseen mittoja lainkaan, sillä valmistan kastikkeen aina summittaisesti sen mukaan kuinka monta ruokailijaa istuu pöydässä. Kannattaa aloittaa kastikkeen valmistaminen muutamasta ruokalusikallisesta öljyä ja lisätä muita aineksia pikkuhiljaa maistaen kastiketta välillä. Oikeat määrät löytyvät kyllä oman makuaistin mukaisesti. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.