Parsavanukas

lauantai 19. huhtikuuta 2014



Upea parsavanukas kevään juhlahetkiin!

Olen yrittänyt päästä eroon vanhoista lehdistä, mutta ennen kuin olen heittänyt ne roskiin tai antanut eteenpäin, olen selaillut ne läpi. Toisinaan teen hyvän löydön ja tämä parsavanukas on juuri sitä. Löytö Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä numerosta 3/2012. Luin jälleen reseptin huolimattomasti ja huomasin vasta valmistusta aloittaessani, että vanukas on tehty valkoisesta parsasta. Tein siis vihreästä, mutta se ei haitannut. Mies nosti vanukkaan yhdeksi parhaiksi kotona saamistaan alkuruoista.

Parsavanukas ja tomaattisalaatti 6 annosta
5-7 parsaa (alun perin 5 valkoista parsaa)
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl öljyä
1 dl täysmaitoa
3 dl kermaa
5 liivatelehteä eli noin 85-100 g (vähempikin mielestäni riittää)
suolaa ja valkopippuria oman maun mukaan
ripaus sokeria


Kuori parsat ja leikkaa kannasta parin sentin pätkä pois. Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, elleivät ne ole kovin paksuja. Paloittele parsat parin sentin pätkiksi.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää voi ja parsat ja kuullota vielä hetki. Lisää maito ja kerma ja anna parsojen hautua kypsäksi hiljaa poreillen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi.

Soseuta parsat ja siivilöi sen jälkeen, jotta soseesta tulee mahdollisimman tasaista. Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla & tarkista maku ennen kuin lisää liivatteet. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne parsaseoksen joukkoon.

Kaada vanukasmassa annosmuotteihin. Itse käytin silikonisia muffinssivuokia ja juomalaseja. Lasit on hyvä voidella kevyesti öljyllä, jotta vanukkaat saa helpommin irti. Anna vanukkaiden hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli.

Tarjoa vanukkaat alla olevan tomaattisalaatin kera.

Tomaattisalaatti

2 sipulia hienonnettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
1 dl rypsiöljyä
1 timjaminoksa
1 laakerinlehti
1 dl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
3-4 tomaattia paloiteltuna
lehtipersiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

Hauduta sipuleita kattilassa laakerinlehden ja timjaminoksan kera rypsiöljyssä 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä, varo kuitenkin ruskistamasta sipulia!

Kiehauta parsat nopeasti suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä kylmän veden alla ja siirrä syrjään.

Siivilöi rypsiöljy pois, poista timjami ja laakerinlehti. Lisää oliiviöljy ja mausta suolalla ja sokerilla. Lisää vielä tomaatit ja tarkista maku.

Halkaise parsat ja yhdistä tomaattisalaattiin. Kumoa parsavanukas lautaselle, lusikoi tomaattisalaattia päälle ja koristele persiljalla. Halutessasi voit tarjota lisäksi myös salaattia.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.