Perjantain yksinkertainen turskaruoka

torstai 20. maaliskuuta 2014



Viime perjantain kalaruoka valmistui turskasta ranskalaisella vivahteella.

Turskan seläkettä ranskalaiseen tapaan 4 annosta

Kastike
2-3 salottisipulia hienonnettuna
2,5 dl valkoviiniä
2,5 dl kermaa
suolaa, pippuria
  • laita sipulit ja valkoviini kattilaan ja keitä, kunnes kolmannes kastikkeesta on haihtunut
  • lisää kerma ja hauduta vielä hetken aikaa
  • mausta suolalla ja pippurilla, siivilöi kastike ja pidä lämpimänä

50 g voita
400 g herkkusieniä viipaloituna
1 porkkana ohueksi viipaloituna
200 g juuriselleriä ohueksi viipaloituna
4 turskan seläkettä tai filettä
tuoretta ruohosipulia koristeluun

  • laita uuni lämpiämään 150 asteeseen
  • sulata puolet voista uuninkestävässä paistinpannussa ja paista turskaa nahkapuolelta 3 minuuttia
  • nosta kalapannu sitten uuniin 5-10 minuutiksi. Paistoaika riippuu kalan paksuudesta. 
  • sulata lopu voista paistinpannulla ja paista sieniä, porkkanaa ja selleriä noin 10 minuuttia
  • asettele kasvikset lautaselle ja nosta turskapalat päälle
  • lusikoi kastiketta (älä kuitenkaan rapean turskan päälle) lautaselle, koristele ruohosipulilla ja nauti Alsacen Rieslingin kera. Pyydä rohkeasti apua viinivalintaan Alkon myyjiltä!

WWF:n kalaopppaan mukaan turskaa on Suomen rannikoilta tavattu hyvin 1980–luvulla ja kala on tullut tuolloin tutuksi moneksi suomalaiselle. Nykyään suuri osa kalakannasta on ylikalastettu, joten paras vaihtoehto olisi ostaa MSC-merkittyä ja Itämeren itäistä kantaa sekä pitkäsiimalla ja verkolla pyydettyä turskaa Barentsinmereltä. Ei kyllä tullut kysyttyä kalakauppiaalta, mistä päin maailma se oli tullut myyntiin, mutta ensi kerralla sitten.

1 kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.