Lohirillette

sunnuntai 22. joulukuuta 2013






Alkon Etiketti-lehdestä  4/13 löytyy toisinaan reseptejä, joita ei voi ohittaa. Tällä kertaa huomion vei lohirillette, jota oli pakko tehdä. Maukasta on, joten suosittelen ostamaan ainekset vielä ennen joulua, valmistaminen ei vie kauan. Toki rillette on helppo valmistaa muistakin kaloista joulun aikaan, jos kalapöydässä on ollut lämminsavu- ja kylmäsavukalaa. Noudatin ohjetta muuten, mutta lisäsin siihen enemmän sitruunamehua sekä myös sitruunan kuorta.

Lohirillette 5 dl valmista tahnaa

500 g ruodotonta lohta
1 rkl merisuolaa
4 pientä salottisipulia tai 1 sipuli hienonnettuna
50+50 g voita
2 rkl ranskankermaa
250 g lämminsavu- tai kylmäsavulohta
1 sitruunan mehu + kuorta raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
2 munankeltuaista
1 rkl tilliä hienonnettuna
ripaus valkopippuria
rosepippuria koristeluun

Laita lohi astiaan ja ripottele suola päälle. Anna sen tekeytyä tunnin ajan viileässä.

Leikkaa leivinpaperista kalalle sopiva pala, nosta lohipala leivinpaperin päälle ja sulje  nyytiksi. Kypsennä kala paistinpannulla kiehuvassa vedessä kannen alla noin 10 minuutin ajan tai kunnes kala on paksuimmasta kohdasta melkein kypsää. Anna kalan jäähtyä.

Paista sipulit 50 g:ssa voita, kunnes sipuli on pehmeää. Varo kuitenkin ruskistamasta sitä. Anna sipulin jäähtyä.

Sekoita 50 g pehmeää voita ja ranskankerma keskenään tasaiseksi kulhossa. Lisää jäähtynyt sipuli, savulohi, sitruunanmehu ja -kuori, höyrytetty lohi, keltuaiset ja tilli. Sekoita hyvin ja mausta tahna valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Nostele tahna esim. lasipurkkiin, ripottele päälle rosepippuria ja nosta viileään tunniksi. Rillette säilyy jääkaapissa noin kolmen päivän ajan. Tarjoa kalapöydässä, paahdetun leivän tai hapankorppujen kanssa.

1 kommentti

  1. Tätä on nyt pakko testata! Tyhmä kysymys vielä, keltuainen ilmeisesti raakana lisätään?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.