Gluteenittomat taateli- ja viikunaherkut

keskiviikko 11. joulukuuta 2013


Taatelipaloja ja -palloja, kuivattuja karpaloita & kaneli-manteleita. 

Gluteenittoman jakson jälkeen minulle ei ole maistunut sokeri eikä vehnäjauhot. Päinvastoin. No, miehelle se on maistunut minunkin edestä. Blogia seuraavat ja minut tuntevat tietävät myös sen, että minulta puuttuu suklaageeni. En vain jostain syystä pidä suklaasta. Toki syön sitä toisinaan, mutta kymmenen erilaista suklaapalaa lienee maksimimäärä, mitä vuoden aikana saatan maistaa. Käytän suklaata leipomiseen, mutta valmista tuotosta harvoin itse syön yhtä palaa enempää.

Suklaan sijaan olen ihastunut pähkinöitä sisältäviin herkkuihin. Aiemmin olen tehnyt näitä kaakaopalloja, mutta tällä kertaa tein samankaltaisia herkkuja entistä helpommalla ohjeella. Alun perin tein taikinasta litteän levyn, josta tarkoitukseni oli leikellä pieniä neliöitä. Sattui tietysti niin, että olin tehnyt liian ohuen levyn eikä seos oikein pysynyt kasassa. Näin ollen pyörittelin osasta taikinasta palloja. Koostumuksesta saa toki paremman, jos taikinaan lisää lorauksen öljyä tai hunajaa.

Älä anna ulkonäön pettää, nämä ruskeat palluroiset ovat erittäin maukkaita ja niissä on sopivasti joulun makua. Nämä pienet herkut sopivat hyvin myös maito- ja muna-allergikoille. Seuraavaksi täytynee kuitenkin pyöräyttää perinteinen taatelikakku joulun pyhiksi. Vehnäjauhoista viis. Taattu mummokakku on aina ollut suosikkini!

Taateliherkut

300 g saksanpähkinöitä
300 g kuivattuja taateleita
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus suolaa
(hunajaa)
kanelia tai tomusokeria pinnalle

  • hienonna taatelit veitsellä tai tehosekoittimesa
  • pienennä myös pähkinät rouheeksi ja sekoita taateleiden kanssa
  • sekoita joukkoon sitruunankuori ja suola
  • pyöritä taikinasta palloja tai painele se noin sentin paksuiseksi levyksi
  • anna levyn tekeytyä kylmässä seuraavaan päivään
  • ripottele päälle kaakaota. Jos kaipaat lisää makeutta, ripottele taateliherkkujen päälle tomusokeria. 

Vielä yksinkertaisemmat pikkuherkut saat glögin kanssa tarjottavaksi kuivatuista viikunoista tai taateleista ja manteleista. Työnnä taatelin kiven paikalle manteli ja siivilöi pinnalle halutessasi tomusokeria. Alla olevissa kuvissa olen käyttänyt puolikkaita viikunoita. 





Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.