Gluteenittomat blinit vohveliraudalla

keskiviikko 4. joulukuuta 2013



Gluteeniton ruokavalio on jo päättynyt ja vajaat kolme viikkoa ehti paljastamaan jotain. Nimittäin sen, että gluteenittomat erikoisjauhot, valmiit leivät, näkkärit ja keksit ovat kalliita (ei ollut mikään yllätys) ja, että pystyn vielä kärsimään romahdusmaisista verensokerin putoamisista. Ups. Olen jo monta vuotta osannut syödä niin, ettei itkupotkuraivareita nälän vuoksi tule, mutta nyt pääsin muistelemaan fiilistä ihan kunnolla. Kotona gluteenittoman ruoan kanssa pärjäsin hyvin, mutta muualla homma oli hieman eri. Pahinta oli yliopistolla, sillä kahvilasta ei noin vain gluteenitonta välipalaa löytynytkään. Yritin parhaani mukaan pakata kassiin hedelmiä ja itsetehtyä leipää mukaan, jotta selvisin jotenkin kotiin asti. Mutta harjoittelua se vaati ja tulee vaatimaan jatkossakin. Ihan mitä vaan gluteenitonta en suostu ostamaan kahvilasta enkä kaupasta.

Gluteeniton ruokavalio teki selvästi kuitenkin hyvää, sillä olo tuntui huomattavasti virkeämmältä ja keveämmältä. Vehnää ja ruista syödessä kroppa menee tukkoon, vaikkei söisikään niitä kovin usein ja vain hieman kerrallaan. Pähkinöitä söin yhtä paljon kuin aiemminkin, mutta siementen käyttö lisääntyi oleellisesti. Varmaa on se, että aion jatkossakin syödä gluteenitonta kauraa ja itsetehtyjä leipiä. Totaalikieltoon gluteenittoman suhteen en halua, sillä toisinaan tuore, lämmin leipä voin kanssa on yksi parhaimpia makunautintoja.

Blinit ovat yksi niistä monista herkuista, joita gluteenitonta ruokavaliota noudattava pystyy myös syömään, kunhan vain korvaa vehnäjauhot täysin tattarilla. Blinien paistaminen vohveliraudalla ei ollut oma idea. Kivistössä-blogi valmisti blinejä pari viikkoa sitten vohveliraudalla ja minäkin halusin sitä kokeilla. Hyviähän niistä syntyi, vaikka voita tulikin käytettyä huomattavasti vähemmän. Blinit olivat näin ollen kevyempiä, raikkaampia ja rapsakampia. Toinen versio blinitaikinasta löytyy täältä.

Blinit (neljälle henkilölle)

10 g hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2,5 dl tattarijauhoja
vajaa 1 dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

  • murenna hiiva maitoon
  • lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola
  • vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä tähän asti valmiiksi. 
  • vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita se varovasti taikinaan
  • paista blinit pienessä määrässä voita blinipannulla tai vaihtoehtoisesti vohveliraudalla
Blinin lisukkeeksi sopii punasipuli, mäti, suolakurkku, paahdettu punajuuri, paistettu sieni, kylmäsavu- ja graavilohi, graavisiika, tilli, ruohosipuli, anjovis, paistettu pekoni, smetana, kermaviili jne. 

Kuohuvaista itsenäisyyspäiväää!


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.