Mustajuurigratiini ja -keitto

tiistai 11. syyskuuta 2012






Pidän mustajuuresta kovasti, mutta tähän asti olen ostanut juurekset aina kaupasta. Ennen kuin meillä vielä oli siirtolapuutarhamökkiä, toimitin vanhemmilleni mustajuuren siemeniä kasvimaalle testattavaksi. Mustajuuri kasvoi kyllä hyvin, mutta meistä kukaan ei perehtynyt sen kasvattamiseen sen kummemmin ja ensimmäisenä kesänä sato vaikutti mitättömältä. Jostain sitten jälkikäteen luettiinkin, että mustajuuren sato päästään korjaamaan vasta seuraavana kesänä. 

Mustajuuri ei vaadi paljon, mutta se tarvitsee pitkän kasvuajan ja kuohkean penkin, jossa se mahtuu kasvamaan syvyyttä. Jos mustajuuret eivät ole kasvaneet tarpeeksi suuriksi, ne voi jättää maahan ja nostaa vasta seuraavana keväänä tai kesänä. Mustajuuret kannattaa nostaa varovasti talikolla, jottei juuri katkea. Jos näin käy, maasta kasvaa seuraavana kesänä taimi, joka kukkii. Jos mustajuuret aikoo syödä, kukkavarsi pitäisi muistaa leikata pois ennen kukintaa. Jos mustajuuren antaa kukkia, saa seuraavaksi kesäksi siemenet omasta takaa. 

Mustajuuresta syödään siis itse juuri, jonka kuori on erittäin tumma ja sisus aivan vaalea. Kun kuorit mustajuuria, muista laittaa ne välittömästi kylmään veteen ja puristaa joukkoon sitruunamehua, niin mustajuuri ei pääse tummumaan. Mustajuuri tarjoillaan usein keittona ja lisäkkeenä, mutta meillä siitä valmistettiin eilen maukas pääruoka. Gratiinin alta löytyy keitonkin ohje. 


Mustajuurigratiini

8-12 mustajuurta kuorittuna ja paloiteltuna
1 sitruunan mehu
1 dl valkoviiniä
5-7 dl kasvislientä

1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
raastettua  parmesania tai cheddaria 
kuorrutukseen korppujauhoja
  • kun kuorit mustajuuret, siirrä ne saman tien sitruunaveteen
  • kaada kasvisliemi ja valkoviini kattilaan ja kypsennä mustajuuria 5-15 minuuttia tai kunnes mustajuuret ovat melkein kypsiä. Keittoaika vaihtelee suuresti sen mukaan minkä paksuisia mustajuuret ovat. Kun mustajuuret ovat kypsähköjä, mutta napakoita, valuta mustajuuret ja ota liemi talteen.  
  • nosta liemi takaisin liedelle ja anna sen kiehua kasaan
  • sekoita voi ja vehnäjauhot keskenään ja vispaa se kasvisliemen joukkoon
  • vispaa lientä, kunnes se alkaa sakenemaan ja lisää kerma joukkoon
  • siirrä kastike syrjään ja tarkista maku
  • nosta mustajuuret uunivuokaan ja kaada kastike päälle
  • ripottele vielä juusto ja korppujauhot pinnalle ja paista gratiinia 200 asteessa 20-30 minuuttia eli kunnes gratiini on kauniin väristä

Vinkki! Voit käyttää gratiiniin mustajuuren lisäksi myös lehtikaalia. 




Mustajuurikeitto

4 pitkää (noin 25 cm) mustajuurta
2 perunaa 
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 dl valkoista purjosilppua
8 dl kasvislientä
1 prk smetanaa 

ripaus valkopippuria ja muskottipähkinää
suolaa
100g pekonia 

  • pese ja kuori mustajuuret veden alla ja laita heti sitruunalla maustettuun veteen, etteivät ne tummu
  • kuullota sipulit yhdessä purjosilpun kanssa öljyssä kattilassa
  • lisää perunat ja mustajuuret. Anna juuresten kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi ja soseuta.
  • lisää smetana ja mausta. Halutessasi voit lisätä kasvislientä, jos haluat keitosta juoksevampaa.
  • paista pekoni rapeaksi ja koristele keittoannos sillä.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.