Yrttitahnaa munakoison ja ahvenen kera

maanantai 11. kesäkuuta 2012




Kasvimaalla valtoimenaan kasvavat yrtit sopivat erittäin hyvin yhteen grillattujen kasvisten, kalan ja kasvisten kanssa. Näissä tahnoissa on käytetty perinteisempiä yrttejä, mutta mikäs estää kokeilemasta muitakin oman pihan anteja. Munakoison ja tomaatin kylkeen sopii myös salvia, ruohosipuli ja tilli. Kalalle voisi ensi kerralla kokeilla myös lipstikkaa, rakuunaa ja iisoppia pienessä määrin. Yrttitahnat soveltuvat loistavasti aamuleipien päälle ja suuremmalla annoksella öljyä myös salaatille.

Grillattu munakoiso ja tomaatti yrttitahnan kera neljälle henkilölle

2 munakoisoa
suolaa
2 tomaattia

Yrttitahna

1 puntti persiljaa
1 puntti basilikaa
1 punttia minttua
0,5 punttia oreganoa
1 valkosipulinkynsi
0,5-1 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

  • poista munakoisoista kannat ja halkaise ne pituussuunnassa
  • ripottele munakoisojen päälle suolaa ja anna niiden itkettyä puolisen tuntia
  • valmista tahna sillä aikaa tehosekoittimessa
  • jos haluat tahnasta pikemminkin kastiketta lisää oliiviöljyä reilummin
  • pyyhi munakoisojen pinta paperilla ja grillaa niitä molemmin puolin 15-30 minuuttia. Grillausaika vaihtelee munakoisojen koon mukaan.
  • grillaa myös puolikkaat tomaatit
  • levitä yrttitahna paistettujen vihannesten päälle ja nauti hyvän valkoviinin kera

Paistetut ahvenet ja yrttirisotto neljälle henkilölle

8-16 ahvenfilettä koosta riippuen
suolaa, valkopippuria

Risotto

5 dl risottoriisiä
loraus oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 l kasvis- tai kanalientä
2 rkl voita
0,5-1 dl parmesania raastettuna
  • kuullota sipuleita ja riisiä tilkassa oliiviöljyä
  • lisää lientä vähitellen koko ajan sekoittaen
  • lisää uusi satsi lientä, kun edellinen määrä on imeytynyt riisiin
  • kun riisi on vielä hieman raakaa, lisää voi ja parmesan
  • lisää lopuksi vielä basilikatahna 
  • paista ahvenet pikaisesti grillin parilaosalla sellaisenaan ja mausta suolalla ja valkopippurilla

Basilikatahna

1 puntti basilikaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  • soseuta ainekset tehosekoittimessa ja kaada lopuksi risoton joukkoon
Vinkki! Voit tehdä yrttitahnan yhtä lailla esimerkiksi tillistä. Ja kalan sijaan voit grillata risoton päälle tofua, halloumia tai parsaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.