Friteerattua kukkakaalia ja lipstikkaa

keskiviikko 23. toukokuuta 2012



Keväisellä Italian reissulla törmäsin friteerattuihin kasviksiin tuon tuosta. Mökillä friteeratut pallerot sopivat hyvin välipalaksi tai alkuruoaksi. Rasvan kulumista ei tarvitse kauhistella, sillä saman rasvan voi käyttää useampaan kertaan, kunhan vain siivilöi sitä välillä. Ja vaikka kesällä lämmintä onkin, friteerattu ruoka maistuu minulle huomattavasti paremmin kesäisin kuin talvisin. Eikä siinä ole merkkiäkään tunkkaisesta rasvaisuudesta.

Kukkakaalin ohje on bongattu aikoinaaan Jamie Oliverilta ja todettu hyväksi. Sama frittitaikina käy varmasti monelle muullekin kasvikselle, mutta kannattaa olla tarkkana mausteiden kanssa. Miedommat maut jäävät muuten chilin ja kuminan varjoon. Tällä kertaa hyllystä ei löytynyt sinapinsiemeniä enkä kyllä muistanut laittaa mustapippuriakaan. Hyvää tuli silti!

Friteerattu kukkakaali

1 kukkakaali
1 l rypsiöljyä friteeraukseen
vehnäjauhoja

Friteeraustaikina:

1 tl kuminansiemeniä
2 tl sinapinsiemeniä
1-2 tl chilihiutaleita tai 2-3 kuivattua chiliä
0,5-1 tl kurkumaa
1tl mustapippuria
2,5-3 dl vehnäjauhoja + hieman jauhotukseen
1 tl olutta
suolaa

  • mittaa vehnäjauhot kulhoon
  • jauha mausteet morttelissa jauheeksi ja kaada jauhojen joukkoon
  • kaada olut melkein kokonaan päälle ja sekoita taikina tasaiseksi
  • jos taikinaan jää klönttejä, se ei ole vakavaa, niistä tulee friteerauksen yhteydessä mukavan rapeita rouskuteltavia
  • jauhota kukkakaalin palat kevyesti vehnäjauhoissa 
  • laita paistoöljy lämpiämään ja kuumuus on sopiva, kun öljyn lämpötila on 180 astetta. Lämpötilan voi tarkistaa myös pudottamalla öljyyn esim. hieman persiljaa. Jos persiljaa alkaa sihistä ja käpristyä saman tien, öljy on valmista. Ennen kuin alat friteeraamaan kukkakaaleja, muista varata kattilan kansi lähettyville. 
  • pyörittele kukkakaalin palat taikinassa ja paista öljyssä, kunnes paistopinta on kauniin ruskea
  • nosta kukkakaalit sen jälkeen talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois
  • ripottele tarvittaessa suolaa päälle ja purista sitruunanmehua päälle
  • tarjoile heti
Vinkki! Mausteinen lipstikka sopii myös hyvin friteerattavaksi. Yrtille sopii sama taikina kuin kukkakaaleille ja lopputulos on erittäin pippurinen. 

1 kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.