Kurpitsarisotto emmervehnästä

tiistai 15. marraskuuta 2011

Riisi on keittiön monipuolisimpia raaka-aineita. Lajikkeita löytyy täsmävalinnaksi moneen ruokaan, mutta läheisinkin lajike tuodaan Italiasta asti. Onneksi on myös kotimainen vaihtoehto. Risottoriisin tilalle kotikeittiössämme on noussut täyssjyväohra ja emmervehnä. Ja tähän on yksinkertaisesti syynä se, että ne ovat purutuntumaltaan miellyttävämpiä ja maultaan runsaampia kuin riisi - kotimaisuutta unohtamatta.
Emmeriä löytynee lähiruokakauppojen lisäksi myös kauppahalleista ja ekokaupoista.

Kurpitsa-salviarisotto

1 kurpitsa lohkottuna, siemenet poistettuna
1 kanelitanko tai 1-2 tl jauhettua kanelia
suolaa, mustapippuria
1 kuivattu chili tai 2 tl chilirouhetta
  • voitele uunivuoka öljyllä
  • hienonna mausteet keskenään morttelissa jauheeksi
  • kaada kurpitsat vuokaan ja pirskottele niiden päälle oliiviöljyä
  • lisää mausteet
  • paista 200 asteessa 45 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat kypsiä
Vinkki! Ota kurpitsansiemenet talteen ja paahda niitä uunissa, saat loistavaa lisuketta salaattiin tai purtavaa ihan sellaisenaan. Varo paahtamasta liikaa, siemenet palavat herkästi.

3-4 dl emmeriä tai risottoriisiä
1 sipuli hienonnettuna
50-100 g voita
kourallinen parmesanraastetta
5-7 dl kanalientä
2-3 rkl mascarponejuustoa
tuoretta salviaa
kourallinen amarettokeksejä murskattuna
  • kuullota sipulit öljyssä
  • lisää emmerit joukkoon ja jatka kuullottamista
  • kaada kanalientä vähän kerrallaan ja anna nesteen imeytyä jyviin
  • lisää nestettä jälleen ja jatka, kunnes emmer on melkein kypsää
  • lisää uunissa paahtuneet kurpitsat, parmesan sekä mascarpone joukkoon
  • maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla
  • laita kansi päälle ja anna emmerrisoton vetäytyä hetken aikaa
  • paista sillä välin tuoreita salvian lehtiä pannulla öljyssä
  • annostele risotto lautasille, lisää salvianlehdet ja ripottele vielä keksiä ja parmesanraastetta päälle


2 kommenttia

  1. Mistä tuota emmervehnää saa ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut emmeriä Tampereella Lemmestä, mutta en tiedä kuuluuko se siellä vielä valikoimiin. Kauppahallit, lähituottajien torit ja luomukaupat kannattaa vilkaista emmeriä etsiessä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.