Viskillä maustettu kylmäsavulohirisotto

lauantai 4. kesäkuuta 2011


Simppeli risotto pelastaa päivän kuin päivän. Söin ensimmäisen kerran tätä Vivi-Ann Sjögrenin risottoa viime viikolla, mutta ruokalaji nousi heti suosikkieni joukkoon kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Perusrisotto valmistuu alla olevalla ohjeella. Muistathan kuitenkin, että jos risottoon tulee kalaa tai äyriäisiä, älä laita risottoon lainkaan parmesania. Ai miksi? Koska kala ja juusto eivät sovi italialaisten mielestä samaan annokseen. Tämä ei tietenkään ole lopullinen totuus, näin vain on minun ja mieheni keittiössä.

Perusrisotto neljälle henkilölle

1 rkl öljyä
1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 varsisellerinvarsi ohueksi viipaloituna
2 dl risottoriisiä
8-10 dl kasvis-, kala- tai kanalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa, mustapippuria tarpeen mukaan
reilu nokare voita
(1 dl raastettua parmesaania)

Freesaa sipuleita öljyssä, mutta älä ruskista niitä. Lisää seuraavaksi varsiselleri ja riisi ja kuullota niitäkin muutama minuutti, kunnes riisi on kiiltävää. Kaada viini joukkoon ja anna sen imeytyä riisiin.

Lisää kanalientä joukkoon kauhallinen kerrallaan ja lisää lientä vasta, kun edelleen määrä on imeytynyt melkein kokonaan.  Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes riisi on melkein kypsää. Riisissä tulee olla mukavasti purutuntumaa ja se saa olla koostumukseltaan kuin löysää puuroa.

Lisää lopuksi vielä voi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.


Viskillä maustettuun kylmäsavulohirisottoon tarvitset lisäksi:

200 g kylmäsavulohta
pieni loraus (2-3 rkl) viskiä
1 dl kermaa
tuoretta tilliä hienonnettuna

Paista kylmäsavulohi nopeasti pannulla. Lisää viski ja kerma joukkoon. Kääntele lohiseos varovasti melkein kypsän risoton joukkoon ja tarkista maku.

Vinkki! Tuore tilli kannattaa leikata kerralla yhdellä leikkaamisella pieneksi & hienoksi, sillä runsas hakkaaminen muuttaa tillin kosteaksi ja paakkuiseksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.