Kalaa kaupungin parhaalta kalakauppiaalta

lauantai 7. toukokuuta 2011

Jos flunssa ja väsymys painaa, hyvä ja maistuva ruoka riittää piristykseksi. Puhumattakoon hyvästä palvelusta, jota saa aina Tampereen Kauppahallin kalakauppias Nygreniltä. Mikäli olet kyseisessä putiikissa asioinut, luultavasti tiedät tämän jo ennestään. Vaikka kello lähentelisi jo sulkemisaikaa, kalakauppiaat palvelevat sinua erittäin ystävällisesti ja tarvittaessa hakevat haluamaasi kalaa alakerran kylmiöstä. Toki hekin nostelevat tuotteita jo tiskistä pois ja vievät tarjoiluastioita tiskiin, mutta silti...
Nygren tarjoaa eittämättä kaupungin parhaan graavi- ja kylmäsavulohen. Tänään ostimme aamiaispöytään sitruunaista graavilohta ja illalliseksi kuhaa. Herkullista!
Kala on täydellinen proteiinin lähde, koska se sisältää useita ravintoaineita, joita ei saa juuri mistään muualta. Tällaisia ovat esim. rasvahapot ja D-vitamiini. Meidän pohjoisessa asuvien tulisikin syödä kalaa vähintään pari kertaa viikossa, koska emme saa auringosta tarpeeksi D-vitamiinia.

Illallispöydän kuhan mies paistoi voissa ja tarjosi oheen porkkanapyreetä ja kermaista valkoviini-
rakuunakastiketta.

Valkoviini-rakuunakastike

2 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia pieneksi hienonnettuna
reilu desi valkoviiniä
3 dl kalalientä
reilu 2 dl kuohukermaa
loraus sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
kourallinen rakuunanlehtiä silputtuna
  1. Kuumenna öljy, lisää suola ja pippuri. Kuullota sipuleita viitisen minuuttia eli kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa. 
  2. Kaada valkoviini kattilaan ja keitä kokoon, kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut. 
  3. Lisää kalaliemi, kuumenna ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet liemestä. 
  4. Kaada kerma joukkoon ja anna porista sakeaksi kastikkeeksi.
  5. Siivilöi kastike kulhoon ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla.
  6. Pidä kastike lämpimänä ja sekoita rakuuna joukkoon juuri ennen tarjoilua.
Porkkanapyre

oliiviöljyä tai voita
1-2 sipulia pilkottuna
4-6 porkkanaa pilkottuna
kasvislientä
suolaa, mustapippuria
tuoretta persiljaa tai rakuuna hienoksi leikattuna
  1. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää porkkanat joukkoon. 
  2. Lisää kasvislientä sen verran, että porkkanat melkein peittyvät. 
  3. Keitä kypsäksi ja soseuta. Jos haluat pyreestä kiinteämpää, kaada nestettä pois ennen soseuttamista.
  4. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Vinkki! Jos porkkanasosetta jää tähteeksi (melkein jopa suosittelen!), saat tehtyä sitä seuraavaksi päiväksi maittavan lounaskeiton lisäämällä esim. kasvislientä tai kermaa. Itse hieman oudoksun kermaa, mutta sitä käyttämällä saat pehmeän ja täyteläisen keiton. Ja tietysti kastikkeen jämät kannattaa heittää porkkanakeiton jatkeeksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.