Sinappinen purjopiirakka

torstai 3. marraskuuta 2016



Suolaiset piirakat ovat suurta herkkua, mutta syön niitä aika harvoin muualla kuin kotona. En innostu kovinkaan kahviloiden perinteisestä kinkkupiirakasta paprikalla. Toki se voi olla hyvää, mutta ei minun valintani. Vaikka kaipaan vaihtelua niin päivän ruokiin kuin piirakoiden makuihin, tämä sinappinen piirakka on säilyttänyt paikkansa keittiössämme jo vuosia. Täytteet saattavat vaihdella kovastikin, mutta nesteen maustan aina Dijon-sinapilla. Kirpeä sinappi tekee piirakasta raikkaan ja juusto puolestaan tasapainottaa makua. Toisinaan laitan piirakkaan sekaisin useampaa juustolajia, toisinaan taas ostan varta vasten Brie-juustoa ja leikkaan sen jämptiin riviin piirakan päälle.

Sinappinen purjopiiras
(Tarte aux poireaux et à la moutarde)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 muna vatkattuna

Täyte:
1 rkl oliiviöljyä
500 g purjoa viipaloituna
2 munaa
1-2 dl kermaa, maitoa tai creme fraichea
1-2 rkl Dijon-sinappia
suolaa, mustapippuria
125 g briejuustoa ohueksi viipaloituna tai muuta juustoa raastettuna

Hiero jauhot ja voi murumaiseksi seoksi. Lisää muna ja muotoile taikinasta pallo. Kääri pallo muovikelmuun ja nosta se jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Kauli taikina tai painele se vain voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pohjaa haarukalla. Levitä päälle leivinpaperia ja kuivia herneitä (paistokuulia tai jotain muuta painoksi). Paista pohjaa 20 minuuttia, poista herneet ja paperi. Jatka paistamista 15 minuutin ajan.

Kuumenna öljy pannussa ja lisää purjot. Paista keskilämmöllä varovasti. Purjo ei saa ruskistua. Sekoita kerma, munat, sinappi ja mausteet keskenään.

Levitä purjoseos piirakkataikinan päälle, kaada mukaan munaseos ja levitä juusto pinnalle. Paista piirakkaa vielä noin 20 minuuttia. Jos munaseos ei ole vielä hyytynyt, säädä uunista lämpö pois ja jätä piirakka sinne vielä 10 minuutiksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.